VANĐELIĆ O POSKUPLJENJU GORIVA: Vlada treba vratiti svakom građaninu 3 kune po kilometru

Bivši šef Fonda za obnovu Grada Zagreba te nesuđeni premijer i zagrebački gradonačelnik Damir Vanđelić gostovao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Predložio je i da se umjesto snižavanja cijena goriva građanima nakon sezone refundira dio poskupljenja.

“Budući da smo mi turistička zemlja i oko 25% PDV-a proizlazi iz turizma… Mislim da će ova sezona biti rekordna i da ćemo ostvariti preko 70 milijuna noćenja. Budući da dolaze turisti, snižavanjem cijena goriva mi snižavamo i cijenu goriva njima. Međutim, to nije cilj naše vlade. Cilj vlade je da budemo socijalni i kompenzirati ovaj energetski udar koji se dogodio i energetsko siromaštvo koje nam predstoji”, rekao je Vanđelić.

Kaže da bi po njegovom mišljenju trebalo slijediti primjer Austrije.

“Austrija iz paketa od 600 milijardi eura svakom građaninu daje 500 eura, svakom djetetu 250, a socijalno ugroženima još 300 eura. Takav prijedlog smo i mi razrađivali. Došli smo do ideje da Centar za vozila Hrvatske, koji ima te podatke, izračuna koliko je netko prešao kilometara i vrati građanima 3 kune za svaki pređeni kilometar, putem vaučera za gorivo ili na registraciji. Treba subvencionirati građane, a ne turiste koji su nagrnuli u Hrvatsku”, rekao je Vanđelić za HRT.

MOŽE VAS ZANIMATI: