UZNEMIRUJUĆI VIDEO: ZABIO SE ČAVLIMA ISPRED KREMLJA – odrezao si uho i zapalio vrata službe sigurnosti

petr pavlensky

Sve je to učinio ruski umjetnik Petr Pavlensky koji je pozornost svijeta na sebe skrenuo raznim ekscentričnim protestnim performansima. Video nije za one slabijih živaca.

Odrezao si je uho na krovu Srpskog instituta u Moskvi, pišu mediji. Zapalio je i ulazna vrata na zgradi Federalne službe sigurnosti (FSB). Potom se zabio čavlima kroz genitalije na Crvenom trgu ispred Kremlja.

Mediji prenose da je Pavlensky polio glavni ulaz FSB-a benzinom, zapalio ga, a zatim mirno sačekao privođenje. Pavlensky je poznat i po tome što je 2012. godine u znak protesta protiv uhićenja članica punk grupe Pussy Riot zašio sebi usta ispred Kazanjskog sabora. Članice grupe Pussy Riot već su odobrile posljednju akciju Pavlenskog.

Nakon svega stigla je policija koja ga je uhitila, prije svega zbog spaljivanja vrata. Odveden je na psihijatrijsko promatranje. Prema izjavi njegove asistentice Oksane Šaligine, Petr će tamo ostati 21 dan. Riječ je o 31-godišnjem umjetniku iz Sankt Petersburga.

Prolaznici su sa znatiželjom, ali i sa strahom, gledali čovjeka koji je bio posve gol, hodao Crvenim trgom, potom sjeo i zabio veliki čavao kroz svoje mošnje. Svoj protest i performans Petr je nazvao „metaforom apatije, političke ravnodušnosti i fatalizma suvremenog ruskog društva.“ (l. r.)