UZNEMIRUJUĆA PORUKA LIDERA DAVOSA: Claus Schwab – S padom cijena nafte milijuni migranata „napast“ će Europu

claus schwa

Na svim područjima svjetski ekonomisti govore o mogućoj ekonomskoj katastrofi koju bi moglo posebno izazvati stalno padanje cijena nafte od čega mnoge afričke države zavise.

Dogodi li se i daljnje stalno padanje cijena nafte na tržištu Claus Schaw, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) predviđa crni scenarij. O svemu kaže:

„Uzmite samo u obzir činjenicu koliko afričkih država zavisi od izvoza nafte… Zamislite da se milijardu stanovnika jednostavno preseli na sjever… Moramo shvatiti da smo svi u istom sosu.“

Zato on apelira na solidarnost sa svim zemljama u razvoju. Na liderima država, na ekonomskim stručnjacima, je velika odgovornost jer moraju pronaći sve uzroke krize koja pogađa svijet. Posljedice bi mogle biti vrlo opasne, pa i neočekivane, ističe.

Claus Schaw je ukazao i na bojazan kako će razvoj tehnologije i mnoge inovacije oduzeti ljudima možda i 20 milijuna poslova. To bi moglo dovesti i do potpunog nestanka tzv. srednje klase, koja je i po Schawovim ocjenama stup demokracije. (m. m.)