UZELI IM USTAVNO PRAVO GLASA: Od 200-tinjak domova za starije, glasat će se moći u njih 81!

Nekoliko tisuća starijih osoba, koje su smještene u domovima diljem Hrvatske, neće moći iskoristiti svoje ustavno pravo glasa zboh koronavirusa.

Takvo stanje proizlazi iz uputa DIP-a te odluke resornog Ministarstva socijalne skrbi za predstojeće izbore.

Naime, u Hrvatskoj je više od 200 domova za starije osobe, a samo njih 83 ministarstvo Vesne Bedeković odredilo je kao biračka mjesta na kojima se može glasati.

U Ministarstvu objašnjavaju kako su prvotno predvidjeli 101 biračko mjesto u domovima, ali se 18 domova izjasnilo da ne žele da njihove ustanove budu određene kao biračka mjesta.

Radi se uglavnom o državnim te županijskim domovima za starije, dok u većini privatnih domova glasanje neće biti omogućeno. Ministarstvo se, tvrde u odgovoru za N1, vodilo popisom biračkih mjesta u domovima u prošlim izbornim ciklusima – međutim, tada nije bilo epidemije koronavirusa.

Istovremeno, DIP je već 25. lipnja javno pojasnio kako ne namjerava slati članove biračkih odbora u staračke domove kako bi omogućili glasanje njihovom korisnicima. Kako za domove za starije osobe vrijedi uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite da im se zbog sprječavanja zaraze Covidom-19 onemogući kretanje bez krajnje nužde, ravnatelji su na sto muka jer korisnici žele izaći i glasati, a oni im to ne mogu omogućiti.

Komentiraj