UZBUNA U RABU: U gradu curi eksplozivni plin, zatvorene ulice – evakuirani građani

U ponedjeljak u 17,08 sati zaprimljena dojava da se u Plovanskoj ulici u gradu Rabu osjeća miris plina. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci, policija, djelatnici komunalnog poduzeća, protupožarni inspektor i komunalni redar.

U Plovanskoj su zatvoreni restorani i osigurano je mjesto događaja, a instrumenti su ukazivali na visoku koncentraciju plina  – i do 100% posto, kao i ugljičnog-monoksida.

Utvrđeno je da je izvor podzemni spremnik plina propan-butan, jednog od hotela.

Gradske su vlasti u dogovoru s drugim mjerodavnim ustanovama u 23,10 sati donijele odluku da se provede privremeno izmještanje stanara iz Ulice Biskupske drage, Ulica Dinka Dokule i Plovanove ulice. Tijekom noći, zbog sigurnosnih razloga, bile su zatvorene i ceste oko hotela.

Ponovno se mjerilo u jutarnjim satima 25. lipnja izvršena su ponovna mjerenja, a očitanja su bila u granicama dozvoljenog. U 6,20 sati ulice Biskupova draga, Plovanova i Dinka Dokule su otvorene, a stanovnici su se počeli vraćati u svoje domove.

U utorak u 9,57 ponovno je izmjerena veća koncentracija plina, pa je donesena odluka da se iz preventivnih i sigurnosnih razloga ponovno privremeno izmjeste stanari dijelova ulica: Ulica Biskupska Draga, Ulica Dinka Dokule, Plovanove ulice kao i gosti hotela, ukupno 92 osobe.

Podzemni spremnik plina hotela za kojeg se sumnja da iz njega curi plin, zatvoren je, te će biti ispražnjen.

Ni nakon sastanka stožera u utorak u 16 sati nije bio poznat točan izvor istjecanja plina. Stanovnici ugroženih ulica još su izmješteni.