UZBUDLJIVO, EDUKATIVNO I ZABAVNO: ZKM vas poziva na “Prirodu i društvo”

ZKM,predstava,priroda i društvo,kazalištePredstava „Priroda i društvo“ autora Maje Sviben, Vedrana Peternela i Nore Krstulović – u režiji Nore Krstulović, nastala u koprodukciji ZKM-a, kolektiva SKROZ i HDS ZAMP-a, premijerno će biti izvedena u subotu, 5. ožujka, u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Kako izgleda ‘uvod u kapitalizam za početnike’ te je li mu mjesto u školskom programu? Tema je to ambicioznog i ne samo kazališnog projekta namijenjenog tinejdžerima, što ga je osmislio kolektiv SKROZ.

O tajnoj vezi žutog tiska, W. A. Mozarta, selfie stickova i parafiskalnih nameta, progovaraju u imaginarnoj TV emisiji ‘Priroda i društvo’, koja će kapitalizam raščlanjivati na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije. Kako postati poznat i zašto ne, na svakoj će izvedbi osobno pojasniti po jedna stvarna domaća autorska zvijezda, a da sve prođe u revijalnom tonu pobrinut će se svirkom uživo kućni band predstave.

Da je mladić po imenu Wolfgang Amadeus Mozart u svoje vrijeme poželio čuti najveće domaće i inozemne glazbene hitove mogao bi birati isključivo između nabavljanja ulaznice za koncerte ili nabavke nota, ne bi li si rečene hitove odsvirao – sam.

Danas je glazba, kao i gotovo bilo koji drugi autorski ‘proizvod’, instantno dostupna publici diljem svijeta, pa često zaboravljamo kako se niti jedna knjiga nije napisala sama; da se skladbe, filmovi i predstave ne materijaliziraju spontano, već da iza svakog od tih djela stoji nečiji – rad.

Što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što konzumentima njihovih djela i kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas?

Kako koncepte, odnosno pojmove intelektualnog vlasništva i autorskog prava, objasniti mladoj publici i navesti je da počene promišljati o prihvatljivim modelima njihove zaštite?

To su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti predstava ‘Priroda i društvo’, namijenjena višim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole, a u kojoj se autorski tim kolektiva SKROZ bavi i poviješću autorskog prava i svim za njega vezanim nedoumicama u vremenu interneta i mobilnih tehnologija.

Dramaturg je Maja Sviben, autori glazbe Vedran Peternel, Dušan Vranić & ansambl predstave, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, kostimografkinja Marita Ćopo, a oblikovateljica scenskog pokreta Martina Nevistić.

 

Izvođači su: Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Mia Biondić i Zoran Čubrilo.

Komentiraj