UZALUD PROSVJEDI: Nema više izdašne i maratonske mjere roditelj-odgojitelj

Zagrebačka Gradska skupština većinom je glasova prihvatili izmjenu odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kojom se ona ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna od 1. svibnja.

Izmjena odluke prihvaćena je s 27 glasova “za” i 11 glasova “protiv”, uz vrlo oštro protivljenje oporbenih gradskih zastupnika, a što je pokazala i gotovo trosatna rasprava.

Izmjena odluke izazvala je i veliko protivljenje korisnika mjere roditelj odgojitelj – njih 5793 i 20.000 njihove djece. Njihovi predstavnici su i danas od osam sati ujutro pa do večernjih sati prosvjedovali pred Gradskom skupštinom, bili su i u Vijećnici gdje se održavala sjednica, a ponovno su bili primljeni i na razgovor s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem.

Oporbeni zastupnici iz klubova Mosta, HDZ-a i HSLS-a, Domovinskog pokreta i Zelene liste upozoravali su da je takva izmjena odluke protuzakonita te da će izazvati tužbe korisnika.

“Tko će biti odgovoran ako Grad Zagreb bude morao isplaćivati enormne financijske odštete korisnicima ove mjere, koje će biti uvećane za kamate, a s obzirom na to da se radi o visokim iznosima kamate će biti ogromne i sudske troškove. Gradonačelnik Tomašević koji je to predložio ili će to biti predsjednik Skupštine Klisović koji je dozvolio da potencijalno protuustavna, dvostruko protuzakonita, protustatutarna mjera dođe na dnevni red”, upitao je nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža, javlja N1.

Gradonačelnik Tomašević je rekao kako je “činjenica da se zadnjih pet godina kako je mjera uvedena smanjuje broj živorođene djece konstantno te da se smanjuje broj prvorođene i drugorođene djece”.  Nitko mu, ističe, ne može reći da je normalno da je 15 puta više otišlo novca na mjeru roditelj odgojitelj nego za gradnju novih vrtića. Poručio je da to nije ukidanje mjere nego revizija, te upitao kakva je to mjera koja je uvela zabranu zapošljavanja i zabranu upisa djece u vrtiće u 21. stoljeću. Rekao je da će roditelji odgojitelji i dalje primati 1000 kuna ako se zaposle i upišu djecu u vrtiće.

Izmjenom odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, koji je na sjednicu uputio gradonačelnik Tomašević, se pravo na korištenje mjere s 15. godine života djeteta skraćuje do 7. godine života djeteta. To znači da korisnicima kojima je dijete za koje se koristi mjeru navršilo sedam godina prestaje novčana potpora s 30. travnjem 2022. Korisnicima kojima je dijete za koje koriste mjeru mlađe od sedam godina, od 1. svibnja 2022. mjesečna naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno.