UZ VELIKE MJERE SIGURNOSTI: U Parizu suđenje za terorizam kad je ubijeno 130 ljudi

U Parizu je uz velike mjere sigurnosti počelo suđenje dvadesetorici osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkom napadu 13. studenog 2015. godine.

Izvor: Media servis

Ubijeno je 130 osoba, a stotine su ranjene kada su naoružani džihadisti izveli napad na šest barova i restorana, koncertnu dvoranu i sportski stadion.

Većina optuženih, uključujući glavnog organizatora napada Salaha Abdeslama, suočit će se s doživotnom kaznom zatvora budu li osuđeni.

Na početku suđenja Abdeslam je poručio da je vojnik islamske države. Dodajmo da će se šestorici suditi u odsutnosti, a tereti ih se za pomaganje u organiziranju napada. Žorž Salin, čija je 28-godišnja kćer te noći poginula u dvorani Bataclan s nestrpljenjem je dočekao početak suđenja.

“Moja kćer Lola jedna je od žrtava stravičnog napada koji se dogodilo 13. studenog 2015. godine. Želim da pravda za moju kćer bude zadovoljena.”

Neki od preživjelih iz masakra u Bataclanu prisjetili su se kobne noći.

“Najvažnije je bilo preživjeti. Stvari su se počele razbijati, a jedan čovjek se samo srušio na pod. Bilo je kao da smo u ratu.”

“Čim smo čuli pucnjeve, sakrili smo se. Najvažnije bilo ostati živ.”

U suđenju koje bi trebalo trajati devet mjeseci sudjelovat će oko 1800 tužitelja i više od 300 odvjetnika. Presuda se očekuje krajem svibnja iduće godine.