UZ NASTAVAK ŠKOLSKE GODINE: Od sutra besplatni obroci za sve osnovce

Sutra sa nastavkom školske godine u Hrvatskoj počinje i podjela besplatnih obroka svim učenicima u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

Oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sutra se nakon zimskih praznika vraća u školske klupe. Istodobno s povratkom učenika počinje i projekt besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, njih oko 311.000, za što je država u proračunu osigurala 544,2 milijuna kuna.

Mjera je to koju je Vlada odlučila uvesti nakon inicijative “Pravo svakog djeteta na školski obrok” Prehranu za učenike, kao i do sada, sufinancirat će i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, samo što će od ovog polugodišta osnivači dobiti 1,33 eura po učeniku kako bi svakom mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

Problema na terenu zbog loše infrastrukture i ne manjka. Neke škole nemaju ni kuhinje ni blagovaonice pa je problem gdje će djeci hrana biti poslužena i tko će je podijeliti,

Pojedine škole nemaju niti mogućnost za nadogradnju potrebnih prostora.

Iz resornog ministarstva je poručeno da ćesve škole imati jednake uvjete za pripremu obroka za sve učenike tek kada se osigura infrastruktura te navode da bi do 2027./2028. trebalo osigurati da sve škole imaju uvjete za pripremu i posluživanje toplih obroka.