UZ DAN STARIJIH OSOBA: Male mirovine i malo domova – 15.000 na čekanju u Zagrebu

Male mirovine i duge liste čekanja na domove za starije, hrvatska su stvarnost.

Ekipa HRT-a je bila u najvećem zagrebačkom domu na Trešnjevci. Evo iskustava nekih od korisnika.

– Tu smo godinu i pol dana, a koliko smo čekali? Da, čekali smo 15 godina, dali smo molbu u dom i onda smo se svake godine javljali da smo tu da smo živi, ali da nećemo ići u dom, dok nije došlo do situacije da smo trebali ići u dom, rekli su Božica i Slavko Trnka.

– U domu sam 3 i pol godine, ali sam čekala 11 godina na mjesto, naglasila je Štefica Lovrečić.

Petnaest tisuća osoba trenutačno je na listi čekanja za dom u Zagrebu. Hrvatska ima premalo smještajnih kapaciteta. Primjerice, prema europskome prosjeku 5 posto starijih od 65 godina ima osigurano mjesto u domu – u Hrvatskoj je to tek dva posto. U Zagrebu je trenutačno 11 gradskih domova, 26 obiteljskih i 25 privatnih i svi su puni.

– Svi koji žele, imaju namjeru otići u dom sa 65 godina i predaju molbe u sve domove.Ta lista nije prava slika stanja, a kada se dođe do situacije da netko ima zaista veliku potrebu, a ima par godina već molbu, onda se nađe rješenje za smještaj”, naglasila je za HRT Đurđa Novaković, predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba.

– Ukupan kapacitet svih domova je 6381 korisnik na području grada Zagreba od čega je 63 posto smješteno u našim gradskim domovima ili točnije 4,021 korisnik smješten je u gradske domove, dodala je.

U zagrebačkim se domovima cijena smještaja kreće od 1 750 do 7 i pol tisuća kuna mjesečno. Očekuje se da će porasti i do 20 posto.
Čini se da je vjera jedina postojana u ovoj cjelokupnoj ekonomskoj situaciji. Posljednji put cijene domova u Zagrebu rasle su 2018., a što će biti u ovoj godini – trebali bismo uskoro doznati.