UZ DAN BESKUĆNIKA: Dati im samo hranu nije rješenje

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada. Organizacije iz cijelog svijeta, provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti i ukazivanja na sve kompleksniju problematiku. Beskućništvo je u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, rastući socijalni problem.

Izvor: Media servis

Potrebno se time pozabaviti na konkretniji i individualni način – smatra i dugogodišnja volonterka Vlatka Bakran Burić. U javnosti se komunicira s oko dvije tisuće prijavljenih osoba u statusu beskućnika ido njih 10. 000 ovisno o definiciji. U razgovoru za Media servis Bakran Burić kaže kako su službene brojke vrlo slab pokazatelj pravog stanja.

“Brojke su brojke, a iza svih tih brojki stoje zapravo živi ljudi, svatko ima neku svoju priču koja je teška na svoj način i ima jednu specifičnu situaciju i sve dok se bude pristupalo ljudima na način da se gleda kroz neke brojke nećemo ništa rješiti, jer zapravo sam problem beskućništva je vrlo duboki problem i potrebno se time pozabaviti na malo konkretniji način.”

U pandemijskom razdoblju mnoštvo toga je isplivalo na površinu. Oni kojima je bilo loše postalo je još gore.

Kako prikupiti sredstva za potrebite uz preporuke bez okupljanja. Kako pomoći kada se ne smijete naći. Kako doći do svog “doma” od kartona na rubu grada kada javni prijevoz nije vozio. Kako uopće preživjeti kada te sram ikome reći da ‘nemaš‘. Upravo su volonteri ti koji su na svojim leđima iznijeli situaciju u pandemijskom razdoblju. Ne sustav, već oni koji su se spustili do ljudi na samom rubu.

“Konkretan primjer je upravo ova zadnja godina koja je zaista teška izazovno bila svima, ali posebno što se tiče problematike beskućništva. Upravo su zapravo volonteri i neke neprofitne udruge izvukli situaciju, jer zapravo oni koji bi se trebali time baviti nisu se bavili. Ta tematika se gura po tepih jer zapravo beskućništvo i podsjeća na sve ono trulo u našem društvu i u nekom sistemu.”