UZ BLAGDAN SVIH SVETIH: Hrvatska uvozi sve više cvijeća – najviše ruža!

U ove dane kada se naveliko kupuje cvijeće uz dan sjećanja na voljene koji više nisu s nama, HGK podsjeća kako je prošle godine u Hrvatsku uvezeno 1.797 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 9,9 milijuna eura, što je u usporedbi s 2017. predstavlja rast od 19,5 posto.

U 2018. najviše cvijeća smo tradicionalno uvezli iz Nizozemske, 1.687 tonu u vrijednosti 9.1 milijun eura, što ne iznenađuje jer se primjerice samo na cvjetnoj burzi u Amsterdamu trguje cvijećem sa svih strana svijeta. Zatim slijedi Slovenija iz koje smo uvezli 45 tona u vrijednosti i 435 tisuća eura i Njemačke iz koje je stiglo 32 tone u vrijednosti 153 tisuće eura.

“Najviše uvozimo svježe rezane ruže i to 789 tona vrijedne 4.8 milijuna eura te svježe rezane krizanteme i pupoljke krizantema prikladnih za bukete ili za ukras i to 196 tona u vrijednosti 981 tisuću eura, dok je ostalog rezanog cvijeća i cvjetni pupoljaka vrsta prikladnih za bukete ili za ukras uvezeno za 582 tone u vrijednosti većoj od 3 milijuna eura. Vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini tek 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u Europske unije. Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na uvoz, ističu iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Povodom blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za 50-ak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme čiji se uvoz tradicionalno povećava u listopadu.

Kad je pak riječ o svijećama njihov uvoz prošle je godine porastao na više od 3.188 tona u vrijednosti 6,7 milijuna eura, dok je u samo prvih sedam mjeseci ove godine uvoz bio 1079 tona odnosno 2,5 milijuna eura. Iz Sektora za industriju HGK-a ističu kako se najviše svijeća uvozi iz Njemačke i Poljske.

Prošle smo godine izvezli svijeća u vrijednosti 2,3 milijuna eura, odnosno 1067 tona, ove godine u prvih sedam mjeseci vrijednost izvoza svijeća je oko 605 tisuća eura odnosno nešto više od 241 tone. Najviše svijeća izvozi se u Mađarsku i Sloveniju”, priopćili su iz HGK.