UVJETOVANE POTPORE: Ako će se radnik morati testirati svaka tri dana – hoće li poslodavac platiti 1500 kuna?!

Zaključno do 25. kolovoza ostalo je poslodavcima da od radnika pribave COVID potvrde žele li i dalje od države primati potpore za očuvanje radnih mjesta u punom iznosu – 4000 kuna.

Moraju dokazati da ih je najmanje 70 posto cijepljenih, da su preboljeli koronu ili su negativni na testiranje ako žele potporu od 100 posto. U protivnom se iznos potpore smanjuje.

No još je mnogo zbunjujućih situacija, pa tako zahtjeve za državne potpore poslodavci predaju HZZ-u, a oni u COVID potvrde pojedinaca nemaju uvide, već će podatke o njima dobivati od “nadležnih tijela”. Što znači da poslodavac nije taj koji će, uz zahtjev za potpore, dostavljati i podatak o broju svojih radnika s COVID potvrdama, piše Večernji list.

“HZZ nema informaciju o tome koji radnik ima COVID potvrdu. Podatak o posjedovanju EU digitalne COVID potvrde ili stečenim uvjetima za posjedovanje EU digitalne COVID potvrde nije u nadležnosti HZZ-a. Uvjete za stjecanje COVID potvrde utvrđuje HZZO”, poručili su iz HZZ-a, na čijim se internetskim stranicama mogu pronaći i sektori zanimanja koji su potporama i pokriveni, a pravo na njih u lipnju steklo je 110.000 ljudi.

One za srpanj stići će nakon što se svi zahtjevi predaju, zaključno do 25. kolovoza, a HZZ-u stignu podaci o cijepljenima, onima koji su preboljeli i negativnima. Ovi posljednji još uvijek su u svojevrsnoj sivoj zoni jer i dalje nije posve jasno na koji će se način i koliko često oni morati testirati.

COVID potvrde za necijepljene traju tri dana, a iz Ministarstva rada najavili su kako država njihove testove neće financirati. Hoće li radnici sami morati izdvojiti 150 kuna po antigenskom testu ili će to poslodavci u njihovo ime, ne zna se. Jasno je jedino da bi se po radniku, bude li se zaista morao testirati svaka tri dana, na mjesec trebalo izdvojiti 1500 kuna, piše Večernji list.