UVJEREN U ODLIČAN IZBOR: Plenković oduševljen novim članovima Vlade

Anja Šimpraga, Davor Filipović i Marin Piletić prošli su saslušanja pred matičnim odborima. Kandidatkinja za potpredsjednicu Vlade i dva kandidati za ministre, prema mišljenju premijera odličan su izbor, ali oporba na ovu križaljku gleda s velikom rezervom, pogotovo nakon zadnje izmjene s Ivanom Paladinom koji je ubrzo postao zanimacija DORH-a.

Izvor: Media servis

Jučer se premijer Andrej Plenković zahvalio Tomislavu Ćoriću, Josipu Aladroviću i Borisu Miloševiću, a već danas po saborskim odborima predstavljao kandidate za njihove zamjene. SDSS-ovka Anja Šimpraga sutra bi trebala postati najmlađom članicom Vlade kao potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava.

”Očekujem veliki doprinos gospođe Šimpraga u radu Vlade u sljedeće dvije i pol godine i s obzirom na to da smo razgovarali zadnjih 20-ak dana više puta, siguran sam da će ona taj posao obavljati jako dobro”.

”Nastavit ću raditi u duhu svoga prethodnika Borisa Miloševića i svemu onome što je donosio svojim pristupom. On je nosio mir, a ja se nadam da ću preuzeti tu štafetu dalje, nastaviti politiku kontinuiteta u izgradnji međunacionalnog povjerenja, razumijevanja i uključivosti svih nas”.

Na Šimpragine riječi nadovezao se Miroslav Škoro iz Kluba Za pravednu Hrvatsku: “Rekli ste da želite nastaviti put gospodina Borisa Miloševića. Ja se nadam da nećete nastaviti taj put i da se nećete baviti etnobiznisom”.

A show je pokušala ukrasti nezavisna Karolina Vidović Krišto pa ni predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije mogao šutjeti. ”Gospodine premijeru, toliko je Hrvata srpske narodnosti branilo Hrvatsku, Vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića i negira Oluju”.”Prvo i osnovno, mi se s kolegicom Šimpraga ne moramo slagati oko politike, ali prozvati da ne poštuje ustavni poredak je ispod svake razine”.

HDZ-ova uzdanica Davor Filipović bit će super kao ministar gospodarstva i održivog razvoja, smatra premijer, no Sandra Benčić iz Možemo je podsjetila na to kako je prošao na lokalnim izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

”Nakon prošlogodišnje kampanje nema baš neki visoki rejting u javnosti pa me zanima kako vidite da izbor gospodina Filipovića doprinosi povjerenju javnosti u Vašu Vladu, nakon zadnjeg kadrovskog riješenja ministra Paladina?”

”Ja mislim da je on bio u svojim nastupima, svojim idejama i programom izvrstan što se tiče kandidature za Grad Zagreb. Davor Filipović će sada na ovoj dužnosti koju će preuzeti imati priliku pokazati što svoje znanje, zašto je on kvalitetan, zašto mu ja vjerujem i zašto smatram da kao ekonomist, doktor znanosti s 26 godina na pitanjima organizacije ima snage baviti se gospodarstvom, industrijom, mikro, malim i srednjim poduzetništvom. Dobiva priliku da pokaže od čega je sastavljen, a on je čvrst, sportaš je”, odgovorio je premijer uvjeren da će njegov kandidat vrlo brzo pohvatati sve konce u najvećem resoru.

Potom se članovima odbora obratio sam Filipović. ”Učinit ću sve da se napravi pomak u svim segmentima. Otvoren sam za svaku sugestiju, za svaki savjet nevezano dolazi li ona od pozicije ili opozicije. Učinit ću sve da doprinesem uspjesima ove Vlade. Sve ono što imate, moja vrata će vam uvijek biti otvorena”, rekao je Filipović.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike trebao bi sutra preuzeti Marin Piletić, dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Novske. Premijeru se kod njega sviđa, što pokazuje, kako kaže, dobar politički, raazvojni i gospodarski refleks i prepoznaje prioritete i trendove. A SDP-ovki Andreji Marić se ne sviđa Piletićevo dosadašnje djelovanje kao saborski zastupnik.

”Mi smo evo kao kolege u sabornici svjedočili da je kolega Piletić bio jedan od troje, četvoro zastupnika koji su zaista bili prvaci u hvali Vašeg lika i djela i uspjeha vaše Vlade, a često bi se i svadio”, rekla je Marić.

”To mi nitko nije rekao do sada i to mu je još dodatni plus”, odgovorio je premijer.

Potom se članovima odbora obratio i kandidat Piletić: ”Ako sam hvalio bilo koga, imao sam razlog za to. Ako sam se svađao ili koga uvrijedio pa evo neka i ovo bude prilika da se zato javno pokajem”.

​Ako svi dobiju zeleno svjetlo na sutrašnjem glasanju u Saboru, iduća postaja su Banski dvori. Valjda ne i DORH.