UTRKA ZA PANTOVČAK: Milanović sustiže predsjednicu – raste potpora i Škori

Podijelite članak

Prema podacima CRO Demoskopa za rujan, aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji u utrci za Pantovčak, ali rastu Milanović i Škoro.

Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar-Kitarović zaokružilo bi 30,2 posto ispitanika. Istodobno rastu i dva vodeća protukandidata. Zorana Milanovića bira četvrtina ispitanika – 25,5 posto. U protekla tri mjeseca bilježi rast, baš kao i Miroslav Škoro koji je sada na 19,2 posto, javlja RTL.

Iznenađujući je podatak da gotovo 12 posto SDP-ovaca umjesto Milanovića bira Grabar-Kitarović. Bivšeg suca, sada Europarlamentarca Mislava Kolakušića bira 9,3 posto ispitanika. On tijekom proteklih mjeseci bilježi pad, u odnosu na kolovoz pada za gotovo 3 postotna poena. Dejana Kovača, novog kandidata kojeg podupire HSLS, na Pantovčak želi poslati 2,6 posto ispitanika.

Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković je na 2,3 posto, a da predsjednik postane bivši član Živog zida Ivan Pernar, želi manje ispitanika nego prošlog mjeseca – 2 posto.Bivši mostovac Vlaho Orepić je na 1,5 posto, dok je potpora Katarini Peović iz Radničke fronte pala ispod jedan posto. Istu potporu ima još jedan bivši mostovac, Tomislav Panenić. Uza sve ove potencijalne kandidate, ostalih je 1,5 posto, a neodlučnih 4,6 posto.

U drugi krug bi, prema rezultatima istraživanja, najvjerojatnije ušli aktualna predsjednica i Zoran Milanović, a u takvom okršaju, baš kao i u onom s Miroslavom Škorom, pobjeđuje Grabar-Kitarović, ali ne glatko. Tako Grabar Kitarović bira 52,7 posto ispitanika, a Milanovića 42,8 posto. Čak 70 posto Škorinih birača, u ovom srazu, bira Grabar-Kitarović, 27 posto Milanovića, dok su se Kolakušićevi glasovi podijelili, ali više ih bira Milanovića.

Jednako bi napet bio sraz dvoje desnih kandidata. Grabar-Kitarović, kao HDZ-ovu kandidatkinju, odabralo bi 51,3 posto ispitanika, a bivšeg HDZ-ovca Miroslava Škoru 41,4 posto. Ovdje je nešto više neodlučnih – 7,3 posto. Gledano po biračkom tijelu ponovno 20-ak posto HDZ-ovaca bira Škoru, a ne Grabar-Kitarović dok su se i SDP-ovci i Milanovićevi birači podijelili, ali češće biraju predsjednicu. Kolakušićevi pak gotovo dvostruko češće biraju Škoru.

U slučaju da se trendovi promijene i da u drugom krugu završe muškarci, Milanović gubi, ali razlika je manja nego u srazu s predsjednicom, pa je i utrka neizvjesnija. Da moraju birati između Škore i Milanovića ispitanici bi češće zaokružili Škoru – 49,7 posto. Milanovića njih 45,1 posto. Teoretski neodlučni bi mogli odlučiti pobjednika jer ih je 5,2 posto, ali samo kada bi se svi odlučili za bivšeg SDP-ova premijera.

80 posto HDZ-ovaca, očekivano, bira Škoru, ali gotovo 20 posto bi ipak izabralo Milanovića. Još više, gotovo 30 posto birača Grabar-Kitarović odlučilo bi se za SDP-ova kandidata, no očekivano gotovo 70 posto za Škoru.

 

Komentiraj