UTRKA S VREMENOM: U Turskoj i Siriji sve teže, broj mrtvih raste, traže se preživjeli

Broj žrtava razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju sve je veći. Poginulo je više od 24 tisuće osoba, a nažalost, broj bi još mogao rasti kako spasilački timovi pretražuju ruševine u nadi za pronalaskom preživjelih kojima ni vrijeme koje je proteklo od potresa, ali ni vremenski uvjeti ne idu na ruku.

Izvor: Media servis

Turski parlament potvrdio je proglašenje izvanrednog stanja u 10 potresom najteže pogođenih provincija, a predsjednik Erdoğan nastavio je jučer obilazak terena. U gradu Adiyamanu ponovno je priznao da odgovor vladajućih nije bio dovoljno brz te je najavio da će kazniti sve koji su katastrofu iskoristili za pljačke. Građanima je obećao:

“Odlučili smo da za sve žrtve potresa izgradimo kuće u roku od godinu dana. Dali smo posebne upute ministru i nadležnim jedinicama. Osigurat ćemo da naši građani koji ne žele ostati u šatorima mogu preseliti u privremeni smještaj i plaćat ćemo im najam godinu dana.”

Pomoć Turskoj stiže iz svih krajeva svijeta pa tako i iz Hrvatske. Iz Jastrebarskog je jučer krenuo konvoj humanitarne pomoći u kojem se nalazi i medicinska i sanitetska oprema. Šef Stožera civilne zaštite Damir Trut:

“To je ono što je najpotrebnije. Tu su šatori, deke, vreće za spavanje, grijalice, hrana. Imamo sedam šlepera – pet šlepera je iz odluke Vlade, dva šlepera Caritasa i jedan kamion Hrvatskog crvenog križa.”

Vapaji za pomoći ne prestaju ni iz Sirije – u zemlju je stigao tek drugi konvoj pomoći, a Svjetski program za hranu pozvao je na otvaranje više graničnih prijelaza kako bi se dovezle nove zalihe. Siriji je iz naše zemlje poslana financijska pomoć – po 100 tisuća eura donirali su Caritas i Crveni križ, a u planu je i slanje stambenih modula.

Dodajmo na kraju da hrvatski teleoperateri građanima omogućuju da do kraja mjeseca besplatno zovu u Tursku i Siriju, a svi građani koji se ondje nalaze imaju besplatan roaming.