UTRKA NA 24 SATA: Krenuo europski spektakl u Veroni – naši ultramaratonci nisu bez šansi

Europsko prvenstvo u iznimno iscrpljujućoj i najzahtjevnijoj  trkačkoj disciplini održava se  ove godine od 17. -18.  rujna u Veroni, Italija. 

Točnije radi se o utrci  na 24 sata (IAU 24H European Championships) u kojoj je cilj u vremenu od 24 sata pretrčati što više kilometara,  za razliku od klasičnih maratonskih utrka u kojima je definirana kilometraža, a ne vremenski parametar.

Ovo je 24. Europsko prvenstvo u ovoj disciplini kojem je treći puta domaćin Verona, a na njemu će hrvatsku reprezentaciju predstavljati, i to ne bez šansi za dobrim rezultatom, 17 hrvatskih ultramaratonaca iz Dugog Sela, Plitvica, Slavonskog Broda, Splita, Varaždina i Zagreba.

Na Europskim natjecanjima Hrvatska reprezentacija prisutna je  još od  2010 godine, dok od 2015. imamo predstavnike  i na europskim i svjetskim natjecanjima. Zanimljivo je da smo do sada trčali samo u ženskoj konkurenciji, a ove godine prvi puta imamo i mušku ekipu te smo najbrojnija  reprezentacija na ovogodišnjem europskom skupu ultramaratonaca. Najbolji rezultat hrvatska reprezentacija ostvarila je u Belfastu 2017.  godine kada smo ukupno zauzeli  odlično 5. mjesto.

Utrka je kružna i trči se oko  i na stadionu u centru Verone u krugovima od  1,5 kilometra, što znači da u 24 sata oni brži planiraju pretrčati više od 150 krugova, dok najbrži među njima, Litvanski ultramaratonac Aleksandr  Sorokin  planira pretrčati više od 200 krugova, koje i manje vješti matematičari mogu  preračunati u nevjerojatnih 300 kilometara.

Osim za same trkače,  ova je disciplina prilično naporna i za članove tima koji tijekom utrke, pogotovo u njenoj poodmakloj fazi,  moraju voditi   brigu o potrebama trkača kojima  zbog posebnog  psihofizičkog stanja u kojem se   nalaze nakon dužeg  vremena provedenog na stazi ta pomoć može imati presudnu ulogu.

IAU European 24 Hour Championships dvogodišnje je natjecanje u trčanju na duge staze u 24-satnom trčanju za sportaše iz Europe. U organizaciji Međunarodne udruge ultratrkača prvi put je održano 1992. kao godišnje natjecanje poznato kao IAU European 24 Hours Challenge.

Uspostavom IAU 24-satnog Svjetskog prvenstva 2003. europski događaj organiziran je unutar globalne utrke sve dok natjecanja nisu preoblikovana u zasebna, dvogodišnja prvenstva, sa svjetskim prvenstvima  u neparnim godinama, a europskim u parnim godinama.