UTJECAJ PARLAMENTARNIH IZBORA NA ZAGREB: Je li Bandić mačak s devet života?

Parlamentarni izbori su iza nas, znamo tko su pobjednici, znamo tko su gubitnici. Andrej Plenković i HDZ ostvarili su gotovo pa povijesni rezultat, a povijest će pamtiti i fijasko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke Rada i solidarnosti.

Izvor: Media servis

Nula, toliko mandata je osvojio Bandić. Čovjek je to koji je u prošlom sazivu Sabora raspolagao, u nekim trenucima, s više od 10 žetončića i tako Plenkoviću držao većinu, a sada se našao u poziciji da je Plenkoviću nepotreban te da mu nema ništa niti za ponudit. Pred nama su lokalni izbori u 2021. godini i kako stvari stoje Bandić, koji Zagrebom vlada već 20 godina, mogao bi postati bivši.

Bio je to dogovor koji je funkcionirao po principu – ruka ruku mije. Bandićeva podrška u parlamentu značila je HDZ-ovu podršku Bandiću u zagrebačkoj Skupštini. Ali znamo kako politika i politička savezništva funkcioniraju. Još u kampanji HDZ i Plenković napravili su jasan odmak od zagrebačkog gradonačelnika, a kako ovaj nema u ponudi niti jednog zastupnika, logično je postaviti pitanje – hoće li rezultat parlamentarnih izbora imati utjecaja na lokalnu koaliciju Bandić – HDZ?

Analitičar Krešimir Macan kaže da će prva prilika za rušenje biti gradski proračun.

“Politika u Zagrebu više nikad neće biti ista, nakon ovih izbora. Mislim da će se stvari početi raspetljavati kada se formira Gradski odbor HDZ-a, kada se formira prva osoba HDZ-a u Gradu koja će biti jedan od mogućih kandidata za gradonačelnika, to bi bilo logično. Dakle, dokle god se ne provede konsolidacija HDZ- a u Gradu Zagrebu i postave ljudi bliski Plenkoviću, ne vjerujem da će se išta događati.”I Žarko Puhovski smatra da to neće ići tako brzo.

“I ono što je olakotna okolnost za Bandića je da Plenković sada ima drugog posla. Drugo je to da se Bandića ni teoretski ne može maknuti prije kraja godine, a faktički do narednih izbora u svibnju. I naprosto se ne isplati u ovom trenutku puno ulagati u rušenje Bandića.”

Na pitanje prijete li Bandiću prijevremeni izbori, i Macan i Puhovski kažu da to nije toliko realna mogućnost s obzirom da je to moguće tek na zimu, a to znači svega nekoliko mjeseci prije redovnih lokalnih izbora. A na njima, spekulira se, HDZ bi mogao kandidirati ministra Vilija Beroša, trenutno vrlo popularnog. Očekuje se i kandidatura Tomislava Tomaševića kojeg mnogi vide i kao glavnog favorita, a za očekivati je i to da SDP ponudi nekog svojeg kandidata. Za Beroša Puhovski smatra…

“Oni će ga ponovno prodati kao ministra zdravstva u novoj Vladi, a da ga 5 ili 6 mjeseci nakon toga guraju u Zagreb – to mi se ne čini racionalno. Meni se čini da bi dobar kandidat za gradonačelnika bio, prije svega, Tomašević.”

“Milan Bandić će vjerojatno nakon dugog niza godina morati prepustiti štafetu nekome drugome. Mislim da će HDZ morati dati najjače adute na teren. Beroš je dobar materijal za to jer će morati biti dovoljno šarmantan da se Zagrepčanima zavuče pod kožu. A bit šarmantan kandidat iz HDZ-a nije lako”, rekao je Macan.

A mnogi smatraju kako bi SDP-u, sa svim svojim problemima, najbolje bilo podržati Tomaševića. Gordan Maras je potrošen, smatra Puhovski, a Macan kaže da je vrlo realno da će SDP imati svog kandidata.”Ako SDP podrži Tomislava Tomaševića, onda su digli ruke od SDP-a.” A za Marasa dodaje…. “Tko je Gordan Maras?”

U svakom slučaju, na lokalne izbore trebali bi ići u svibnju iduće godine. Dovoljno je to vremena za konsolidaciju, pronalazak dobrog kandidata, ali i za razne preokrete te nove momente. Politika je na ovim prostorima često puta bila nepredvidljiva, no Milan Bandić nikada nije bio usamljeniji i ranjiviji. Bandić je mačak sa devet života, rekli bi mnogi, no pitanje je jesmo li pravilno brojali. U svakom slučaju pred nama su još jedni zanimljivi izbori.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!