USVOJENA REZOLUCIJA: UN osuđuje rusku aneksiju ukrajinskih regija

Velikom većinom glasova Opća je skupština UN-a usvojila rezoluciju koja osuđuje ruski pokušaj nelegalne aneksije ukrajinskog teritorija.

Izvor: Media servis

Rezoluciju koja brani teritorijalni integritet Ukrajine i štiti principe Povelje UN-a podržale su 143 države, suzdržano je bilo 35 zemalja.

Protiv rezolucije je bilo pet država, Rusiji su se pridružile Bjelorusija, Nikaragva, Sirija i Sjeverna Koreja. Ovo glasanje dokaz je kako slabi međunarodni utjecaj Rusije. Njeni saveznici, među koje spadaju i Indija i Kina ostali su suzdržani kod glasovanja.

Istovremeno, Bruxellesu traje dvodnevni sastanak ministara obrane država članica NATO-a. Na inicijativu SAD-a osnovana je kontaktna skupina za obranu Ukrajine na čijem je sastanku najavljeno da će zapadni saveznici Ukrajini dostaviti nove sustave za protuzračnu obranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

Ovu odluku, u svom redovitom noćnom obraćanju, podržao je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Što je ruski teror odvažniji i okrutniji, to je svijetu očitije da je pomoć Ukrajini da zaštiti nebo jedan od najvažnijih humanitarnih zadataka za Europu našeg vremena. Vjerujem da ćemo se nositi s tim zadatkom. I zahvalan sam onim našim partnerima koji su već donijeli odluku o jačanju takve potpore našoj državi – potpore učinkovitoj obrani u zraku.”