USTOLIČEN MITROPOLIT JOANIKIJE: Crnu Goru muče i iscrpljuju stare i nove podjele

U cetinjskom manastiru ustoličen je crnogorsko-primorski mitropolit Joanikije. “Razmjenjujmo razložne misli i dobru volju, a ne mržnju i pakost”, poručio je novi mitropolit zbog čijeg je ustoličenja u Cetinju došlo do sukoba prosvjednika i policije.

Izvor: Media servis

On je pak istaknuo da dosljedno poštuje odvojenost crkve i države. “Crnu Goru muče i iscrpljuju stare i nove podjele još od Danila Petrovića pa do dana današnjega. S vana gledano reklo bi se kako su to sukobi između pripadnika dva ideološka pogleda – na prošlost i budućnost Crne Gore. Da je samo to, kamo sreće, lako bismo te podjele nadišli, prošlost bismo prepustili povjesničarima i naučnim skupovima, a o budućnosti bismo vodili dijalog kako bi se za svakog putem pravde i zakona omogućilo što više slobode, mira, pravde, znanja i rada.”

Novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve ustoličio je srpski patrijarh Porfirije: “Nismo došli bilo što da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj Bože bilo što da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin vašega ustoličenja.”

U sukobima koji traju od jutra, ozlijeđeno je nekoliko osoba s obje strane. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dobro što je vlada Crne Gore promijenila odluku i dopustila da se održi ustoličenje mitropolita. “Cetinje je mjesto gdje postoji izrazita mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskom, ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja nego da je potaknuta od dijela političara”, poručio je Vučić.

Crnogorski predsjednik Mile Đukanović, koji je sinoć u Cetinje došao podržati prosvjednike, izjavio je da problem nije u ustoličenju već u manastiru u kojem se ono odvija.

“Mogu obaviti taj posao, ali ne mogu to raditi na silu i uz ugrožavanje prava i sloboda građana prijestolnice. To nije dobar pristup. Čak i kad bi to nekome pošlo za rukom, on bi se ovdje uvijek morao osjećati kao netko tko nasilno ostvario neku svoju želju, silovao prijestolnicu i njene građane.”

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je Đukanoviću da je dio kriminalne strukture koja strahuje od pravosudne reforme i zato raspiruje nemir. “Nažalost, svjedoci smo da pojedine političko kriminalne strukture, koje strahuju od skorih reformi u pravosuđu, koje zebu da će ruka pravde konačno zagospodariti Crnom Gorom, sada ne biraju sredstva da unesu nemir i tenziju među braćom.”

“Neka održi obećanje da vlada jamči sigurnost svima”, odgovorio je Đukanović.

Dodajmo kako strani diplomati već danima pozivaju na smanjivanje napetosti. Zabrinut je i tamošnji ured UN-a, a šefica europskog izaslanstva u Podgorici Oana Cristina Popa na Twitteru je sinoć poručila da će vjerske podjele i netolerancija ugroziti crnogorsku tradiciju mirnog suživota različitih zajednica i skrenuti Crnu Goru s puta prema Europskoj uniji.

Komentiraj