USTAVNI SUD: Referendumska pitanja nisu u skladu s Ustavom – MOST žestoko odgovorio

Nakon mjeseci čekanja, saznali smo odgovor na pitanja o referendumskoj inicijativi MOST-a.

Izvor: Media servis

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović javnosti je obznanio odluku koja obuhvaća oba referendumska pitanja MOST-ove inicijative, a to je da niti jedno nije u sladu s Ustavom.

“Ustavni sud utvrdio je da nije u skladu s Ustavom referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu organizacijskog odbora Dosta je stožerokacije! za raspisivanje referenduma o prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Stoga, o predloženom referenumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma.”

Stigao je odgovor MOST-a koji je na Facebooku napisao podužu objavu:

“Ustavni sud već je probijanjem zakonski propisanog roka za ocjenu ustavnosti naših referendumskih pitanja pokazao da su bili pod ogromnim pritiskom vladajućih da ih sruše. Na kraju su očito morali popustiti pod pritiskom mimo svih pravila pravne struke.

No, ovo nije samo kapitulacija Ustavnog suda nego i kapitulacija HDZ-a koji je razotkrio se ne usudi ni usred ljeta čuti mišljenje građana o njihovom upravljanju pandemijom. Istjerali smo ih na čistac pa je sada i zadnjem naivcu jasno da su hrvatske institucije porobljene. Probili su prvo zakonski rok, a nakon toga srušili ustavotvorno pitanje koje je ustavno neoborivo.

Time nisu pogazili nas već volju 400 tisuća građana koji su pokazali da žele referendum o Stožeru i upravljanju epidemijom. Potvrdilo se da su institucije potpuno okupirane od vladajuće klike i da je Ustavni sud marioneta HDZ-a koji ga je iskrojio pa se danas moraju sramotiti i donositi ustavnopravnu besmislicu da bi udovoljili političkom nalogu.

Pokušali smo sve unutar institucionalnog okvira. Sad se pokazuje da je on u potpunosti kontroliran i da je jedino što preostaje rušenje HDZ-a s vlasti. Neka građani dobro zapamte današnji dan i sramotu i reagiraju na izborima. HDZ je ovime razotkrio koliko je slab i koliko se boji vlastitih građana! Ako pokušaju ponoviti igru na jesen, znat ćemo reagirati.

Građane nećemo ostaviti na vjetrometini! Preduvjet za oslobođenje naših institucija je saznanje da su one okupirane! Danas je to jasno svakom građaninu RH.”