USTAVNI SUD ODLUČIO: Uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida-19 suprotno je Ustavu

Ustavni sud odlučio je na današnjoj sjednici da se ne može uskratiti ustavno biračko pravo oboljelima od Covida-19, jer bi to bilo suprotno Ustavu.

To znači da Državno izborno povjerenstvo treba naći način da se oboljelima omogući glasanje ove nedjelje.

Priopćenje Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik Miroslav Šeparović prenosimo u cijelosti.

“Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 3. srpnja 2020. u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti stavka 3. točke 1. Tehničkih uputa o glasanju na dan izbora i osiguranju epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima i analogne odredbe Tehničkih uputa o glasanju na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima u ustanovama socijalne skrbi, na temelju članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, donio je sljedeće:

Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan birčkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdraystvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja.

Stoga je Državno izborno povjerenstvo u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim državljanima Republike Hrvatske kojima to pravo pripada, uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji.

Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdraystvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu.”

Komentiraj