USTAVNI SUD NIJE DIRNUO ZAGREB: Nastavlja se provedba novog modela prikupljanja otpada

Ustavni sud ukinuo je Zakon o gospodarenju otpadom koji je propisivao da komunalno poduzeće u slučajevima kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad, može naplatiti kaznu svim suvlasnicima koji koriste zajednički spremnik.

Odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica, izvijestili su iz zagrebačke Gradske uprave te dodali da od njegova uvođenja nisu naplatili kolektivnu kaznu već naplaćuju individualne.

– Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o gospodarenju otpadom, koji je donio Hrvatski sabor. Nije ukinuo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o načinu prikupljanja otpada. Slične odluke donijele su i druge jedinice lokalne i područne samouprave jer su se morale uskladiti sa zakonom,  izvijestili su iz zagrebačke Gradske uprave reagirajući na odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o gospodarenju otpadom.

S time u vezi, iz zagrebačke Gradske uprave su naglasili da Grad Zagreb, od uvođenja novog modela prikupljanja otpada, nije naplatio kolektivnu kaznu nijednom korisniku već naplaćuje isključivo individualne kazne. Primjerice, kažu, u rujnu je naplaćeno više od 2. 000 pojedinačnih kazni. Poručili su i da ta odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica.