USPJESI U KBC ZAGREB: Rak prostate u rukama robota – uz njegovu pomoć čak 415 operacija

Prije četiri godine u KBC-u Zagreb izvedena je prva operacija raka prostate s pomoću robota. Jučer je izvedena 415. Hrvatska sve više napreduje u području moderne medicine, a ovim uspjehom stala je uz bok zemljama koje su na tom području najuspješnije u svijetu. Tim je povodom u KBC-u održan i stručni skup.

Još jedna u nizu operacija raka prostate uz pomoć robota prošla je izvrsno. Pacijent se dobro oporavlja, za par dana bit će pušten kući. Liječnički tim iz operacije u operaciju sve više napreduje pa se zahvati sve brže izvode.

– Kao i sve morate naučiti, cijeli tim, na početku je to trajalo dugo, a sada kada imate velike brojeve to zaista traje kraće, evo danas smo završili operaciju za sat i pol što smatramo da je zaista jako dobar rezultat, rekao je prof. dr .sc. Tvrtko Hudelin sa Zavoda za onkološku i rekonstruktivnu urologiju KBC Zagreb

Uz preciznu pomoć robota i 3D prikaza greške gotovo nisu moguće, tvrde liječnici. – Robotika je donijela jedan novi korak u sigurnosti i kvaliteti izvođenja operacijama,brži je oporavak, manje je invazivna, manji gubitak krvi, brži povratak aktivnostima, i ranijim hobijima, sa svakim operiranim pacijentom rastemo i u znanju i u struci, objasnio je prim. dr. sc. Tomislav Kuliš, specijalist urolog, KBC Zagreb, javlja HRT.

Skoro 90 posto pacijenata operirano s ovom metodom 

Gotovo 90 posto pacijenata s dijagnozom raka prostate prošle je godine operirano upravo ovom metodom. Pacijenti odlično reagiraju jer zahvat nije invazivan.

– Bez klasičnog operativnog reza vi imate vizualizaciju fantastičnu, 16 puta uvećano vidno polje. Vi vidite svaku pa i najmanju strukturu koju treba poštedjeti, a isto tako vrlo precizno možete odstraniti organ zajedno sa tumorom, pojasnio je akademik Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb.

– Govorimo o uspjehu multidisciplinarnog liječenja raka prostate, što kirurškim to jest robotskim putem što naprednim lijekovima radioterapije, naprosto smrtnost od raka prostate je značajno pala, kazao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Rak prostate jedna je od najčešćih bolesti kod muškarca. Izlječiva je ako se otkrije na vrijeme, stoga su liječnici i na ovom skupu naglasili da je najvažniji redoviti preventivni pregled.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!