USKORO VELIKE PROMJENE: Pune plaće za roditelje tijekom cijelog roditeljskog dopusta!

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Ministarstvo za demografiju i obitelj priprema izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, najavio je Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice Nade Murganić.

Ono što će sigurno zanimati mlade, buduće roditelje, je da će roditelji primati iznos pune svoje plaće za trajanja cijelog roditeljskog dopusta.

Kako piše Novi list, tako bi se Hrvatska svrstala u jednu od samo tri države u cijeloj Europi koja bi imala takvu zakonsku odredbu.

Bošnjak je otkrio i kako su u pripremi i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojima će ženama koje pokušavaju začeti biti omogućen veći broj besplatnih postupaka potpomognute oplodnje, također moguće već u prvoj polovici iduće godine.

Prema sadašnjem zakonu parovi imaju pravo na deset besplatnih postupaka, od kojih su četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI) te šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF). Zasad nije poznato na koliko će dodatnih besplatnih postupaka imati pravo nakon izmjene zakona.

Razmišlja se i o povećanju mirovina žena koje su bile, odnosno tek će biti na rodiljnom odnosno roditeljskom dopustu.

Podsjetimo kako je prije deset godina je država u potpunosti delimitirala iznos rodiljne odnosno roditeljske naknade za prvih šest mjeseci, koja je dotad iznosila najviše 4.250 kuna, dok je 1. srpnja prošle godine iznos novčanih naknada u preostalom dijelu rodiljnog odnosno rodteljskog dopusta povećan sa 2.660 na 3.991 kuna.

Poslije prvih šest, odnosno osam mjeseci roditeljskog dopusta, za blizance, treće i svako sljedeće dijete limit je pak povećan s 1.663 kune na 2.328 kuna, koliko sad dobivaju i nezaposleni roditelji i roditelji izvan sustava rada, koji su dotad imali pravo na naknadu od, također, 1.663 kune.

U prvoj polovici iduće godine i te bi naknade trebale biti delimitirane, što znači da bi majke odnosno očevi trebali dobivati iznos svoje prijašnje plaće, piše Novi list.

Komentiraj