USKOK U DRŽAVNOJ AGENCIJI: Više je uhićenih zbog namještanja natječaja

Nova akcija USKOK-a i policije pokucala je na vrata državne agencije zbog sumnje na namještanje natječaja za zapošljavanje.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1963., 1979., 1980., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od rujna 2021. godine do veljače 2022. godine, u Osijeku i drugim mjestima u Osječko-baranjskoj županiji, zatražila od I. okr., svog bliskog prijatelja i ravnatelja Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije (dalje: Agencija), da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je I. okr. pristao.

U cilju realizacije dogovorenog, I. okr. je kao ravnatelj Agencije najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira do tada nepostojeće novo radno mjesto s uvjetima radnog mjesta prilagođenim isključivo kvalifikacijama II. okr., nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost na navedene izmjene. Potom je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., 17. siječnja 2022. raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je III. i IV. okr. od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu II. okr. bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali.

Nadalje se osnovano sumnja da je III. okr., u dogovoru s I. okr., unaprijed sačinio zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima prema kojima ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, pa su onda I. i III. okr., bez sudjelovanja IV. okr. kao člana natječajnog povjerenstva, obavili razgovore s kandidatima i od njih zatražili potpisivanje zapisnika radi njihove eliminacije i prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju II. okrivljene. Sukladno dogovoru su zatim III. i IV. okr. podnijeli prijedlog da se II. okr. izabere kao najbolji kandidat na natječaju, nakon čega je I. okr. 31. siječnja 2022. donio odluku o zapošljavanju II. okr. na radno mjesto sistematizirano na opisani način, te je sljedeći dan s njom u ime Agencije sklopio ugovor o radu.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.