USKOK PODIGAO OPTUŽNICU: Na meti bračni parovi Canjuga i Puklin

Zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, USKOK je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana.

Doznaje se da je riječ o Mireli Alerić Puklin, koja je bila zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika, njenom suprugu Goranu Puklinu te Piruški i Zlatku Canjugi, a Alerić Puklin je u to vrijeme vodila istragu oko afere Agrokor.

Priopćenje USKOK-a, u kojem nije naveden identitet osumnjičenih, prenosimo u cijelosti:

Optužnicom se IV. okr. stavlja na teret da je, krajem studenoga i početkom prosinca 2018. godine u Zagrebu, sukladno prethodnom dogovoru s II. okr. svojom suprugom, posredstvom III. okr. s kojim je u prijateljskim odnosima i koji je suprug od I. okr., zatražio od I. okr. da kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu poduzme potrebne radnje radi umanjenja ili eliminacije potencijalne kaznene odgovornosti II. okr. u predmetima povezanima sa njom kao okrivljenom ili potencijalno okrivljenom odgovornom osobom jednog trgovačkog društva. Navedeno je I. okr. prihvatila znajući da joj je takvo postupanje zabranjeno, a što su znali i ostali okrivljenici.

Potom je I. okr., koristeći okolnost da je kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika bila zadužena za provođenje istrage u predmetu protiv više okrivljenika, između ostalih i protiv II. okr., zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela na štetu istog društva, te da je imala pristup podacima iz više kaznenih predmeta u radu drugih zamjenika županijskog državnog odvjetnika, formiranih u tom državnom odvjetništvu radi ocjene postojanja kaznene odgovornosti odgovornih osoba tog društva, pa tako i II. okr., pogodovala II. okr. na

način da joj je dostavljala važne informacije o stanju predmeta, o postupanju i namjeravanom postupanju tog državnog odvjetništva i u predmetima u kojima je postupanje tajno, te joj je, u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute o načinu i sadržaju obrane, radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost, podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima te je u ime II. okr. sačinjavala pravne lijekove protiv državnoodvjetničkih akata.Na opisani način I. okr. je osigurala II. okr. podatke potrebne radi eliminacije ili umanjenja njezine kaznene odgovornosti, dok joj je otkrivanjem tajnih podataka kojima II. okr. nije smjela raspolagati, omogućila poduzimanje radnji usmjerenih na ometanje i sprječavanje procesuiranja kaznenih djela za koje se sumnjičila.