USKOK OBJAVIO: Evo za što terete Pripuza, Livljanić, Filipija…

USKOK je ispitao svih petero privedenih u protukorupcijskoj akciji u Šibeniku i Zagrebu, u vezi s bespravnom gradnjom na Murteru. Predložio je određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika – Zorana Pripuza, Nede Livljanić i Darija Filipija. O tome će večeras odlučiti sudac istrage.

Podsjetimo, policija je po nalogu Uskoka jučer uhitila pet osoba zbog ilegalnih kampova pet osoba – riječ je o poduzetniku Zoranu Pripuzu, bivšoj službenici za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije Nedi Livljanić koja je izdala rješenje za kampove, potom Dariju Filipiju, Eduardu Maržiću i Borisu Kulušiću. USKOK iz tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo.

Uz prvoosumnjičenu Livljanić i zagrebačkog poduzetnika Zorana Pripuza, istragom su obuhvaćeni Dario Filipi, vlasnik još jednog ilegalnog kampa na Murteru, Eduard Maržić, svojedobnog predsjednika Hrvatske udruge kampova za kojeg mediji navode da je i sam prije 15-ak godina bio osumnjičen za protuzakonito izvlačenje novca te Boris Kulušić, lokalni ugostitelj koji se također bavio kampovima, javlja HRT.

Dozvole bez ispunjenih uvjeta i dokumentacije

Prema Uskokovim sumnjama, Kulušić i Filipi dogovorili su da će Filipi “obavljati smještajnu djelatnost u svom kampu” koristeći se rješenjem za pružanje takvih usluga izdanim na Kulušićevo ime. Potom je Kulušić podnio Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti niti je zahtjevu bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija.
Zatim je Filipi od Nede Livljanić kao voditeljice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije zatražio da izda traženo rješenje, što je ona i učinila.
Uskok ističe da je Livljanić sačinila zapisnik o očevidu koji nikad nije obavljen i u zapisniku lažno navela da je, zajedno s višom stručnom suradnicom, na Kulušićevom objektu očevidom utvrdila da ispunjava sve uvjete propisane zakonom.

Na temelju zapisnika o očevidu, Livljanić je zatim izdala Kulušiću rješenje na temelju kojeg je Filipi obavljao ugostiteljsku djelatnost u svom kampu, čime je ostvario nepripadnu korist od najmanje 47.625 eura.

Pripuz utjecao na Maržića koji je u ljubavnoj vezi s Livljanić

Uskok sumnjiči Zorana Pripuza da je također podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti.

Znajući da je Maržić u ljubavnoj vezi s Livljanić, Pripuz je zatražio od Maržića da od Livljanić ishodi traženo rješenje, što je ona u učinila kako bi Pripuzu omogućila stjecanje koristi, iako su znali da Pripuz nema uporabnu dozvolu za kamp, da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi dozvolu nalaze izvan građevinskog područja te da nije vlasnik svih čestica.Livljanić je, navodi Uskok, u zapisniku lažno navela da Pripuzov kamp ispunjava sve uvjete te je na temelju neobavljenog očevida i neistinitog zapisnika o očevidu donijela rješenje kojim se Pripuzu odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u kampu.

Uskok je sucu istrage predložio određivanje pritvora protiv troje okrivljenika. Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu večeras će održati ročište na kojem će odlučivati o istražnom zatvoru za to troje.

USKOK traži pritvor za Pripuza, Livljanić i Filipija 

Glasnogovornik splitskog Županijskog suda sudac Dinko Mešin je izjavio da je Uskok tražio određivanje istražnog zatvora za tri osobe od čega je jedna žena. Prijedlog je da se istražni zatvor odredi zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

– U prijedlogu je navedeno pet svjedoka, a nakon što se oni ispitaju prestat će razlozi za istražni zatvor pod uvjetom da sudac istrage prihvati taj prijedlog i odredi im istražni zatvor, rekao je Mešin dodavši kako je ročište zakazano za večeras u 19 sati.

Žensku osobu se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, dodao je, a ostalu četvoricu muškaraca za poticanje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Dvojica jučer puštenih su obuhvaćeni istragom, no za njih nije bio prijedlog za istražnim zatvorom, kazao je Mešin. Privedeni osumnjičenici će se pred istražnim sucem izjašnjavati samo na okolnosti određivanja istražnog zatvora.

Riječ je o kaznenim djelima protiv službene dužnosti u vezi zlouporabe položaja i ovlasti, a akcija se provodila na području Zagreba i Šibensko-kninske županije. Još se uvijek ne zna je li i koliki je mogući iznos mita primila osumnjičena županijska službenica.