USKOK ISTRAŽUJE: Među trojicom i načelnik Postaje aerodromske policije Pleso

USKOK je objavio da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika, među kojima je i načelnik Postaje aerodromske policije Pleso jer je omogućio šverc krivotvorene robe.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o otvaranju istrage protiv tri hrvatska državljana (1982., 1965. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem. Osnovano se sumnja je I. okr., u razdoblju od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici, kao načelnik Postaje aerodromske policije Pleso, pristao na traženje II. okr. da mu u više navrata na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman (MZLZ Franjo Tuđman) omogući carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Tako je I. okr. osigurao II. okr. izlazak iz prostora MZLZ Franjo Tuđman osobno ili po njegovom nalogu posredstvom podređenih mu policijskih službenika, bez provođenja granične i carinske kontrole i time mu omogućio da prilikom više povrataka iz Istanbula u Hrvatsku izbjegne carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki prethodno pribavljene u Turskoj radi daljnje prodaje „na crno“ u Hrvatskoj. Također mu je na taj način omogućio i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega.

Nadalje, tijekom kolovoza i listopada 2021. godine, u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu, III. okr. je, koristeći autoritet gradonačelnika Ivanić Grada, od I. okr., kao načelnika Postaje aerodromske policije Pleso, zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade kao i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso.

Pristavši na traženje III. okr., I. okr. je u više navrata osigurao angažman podređenih mu policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio III okr. po njegovom dolasku do zgrade MZLZ Franjo Tuđman, a potom i za parkiranje i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso na području MZLZ Franjo Tuđman, kao i za prijevoz istog vozila natrag do aerodromske zgrade te njegove predaje III. okrivljenom po njegovom povratku iz inozemstva.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.”