URED PREDSJEDNIKA MILANOVIĆA: Premijer ne govori istinu, rado ćemo mu osvježiti memoriju

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića oglasio se priopćenjem u kojem kaže da je neistinita izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je Zoran Milanović odbio voditi Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-om dok je bio predsjednik SDP-a.

Iz Ureda predsjednika oglasili su se nakon Plenkovićeve konferencije za medije na kojoj je premijer kazao da je Zoran Milanović, dok je bio na čelu SDP-a, odbio voditi Nacionalni odbor za praćenje pristupnih pregovora. Poručuju da će predsjedniku Vlade ”rado još jednom osvježiti memoriju. Jer, kako i sam govori, važno je da hrvatska javnost to zna”.

Podsjećaju da je Zoran Milanović bio kandidat svoje tadašnje stranke za predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, ”ali Hrvatski sabor je izabrao Vesnu Pusić i to s 84 glasa saborskih zastupnika, među kojima su, donoseći presudnu većinu, bili i zastupnici njegove stranke, HDZ-a”.

”Ili ni taj HDZ Andrej Plenković ne priznaje kao svoj? Suzdržanih je bilo 53. Dobro? Predsjednik Republike, tada predsjednik SDP-a, upozoravao je kako bi Nacionalni odbor trebao voditi predsjednik najjače oporbene stranke jer, kako je tada govorio, ‘to jamči stabilnost Saveza za Europu’, ‘ta funkcija ima dalekosežniji simbolični značaj’, a bez toga ‘Nacionalni odbor gubi politički značaj i smisao”’, poručuju iz Ureda.

Dodaju da volju HDZ-a, ”koji nikako nije dopustio da lider oporbe vodi Nacionalni odbor, Zoran Milanović nije mogao promijeniti” i nastavljaju da su SDP i Milanović nakon toga ostali u Savezu za Europu jer se radilo o važnim poslovima za državu.

”To je istina. A još jedna prigodna neistina koju predsjednik Vlade ‘framea’, računajući valjda da svi imaju kratko pamćenje, neće promijeniti povijest koja kazuje kako je njegova uloga u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bila i ostala na razini pariškog prognanika”, zaključili su u priopćenju.

Komentiraj