UPOZORENJE SVIJETU: Milijun radnih mjesta trebaju sirijske izbjeglice – na stotine tisuća djece ne ide u školu

radnici, opasni poslovi, opasnost, rad

Zemlje koje su podnijele teret izbjegličke krize nalaze se pred mnogim problemima, a možda je jedan od najvećih – treba pronaći čak milijun radnih mjesta za izbjeglice iz Sirije kako bi oni mogli poboljšati kvalitetu života. Jer i to je cijena izbjegličke krize koju je donio sukob u toj zemlji prije gotovo pet godina.

O tome je govorio David Miliband, predsjednik Međunarodnog komiteta za spašavanje (IRC), koji je istaknuo da izbeglice više nemaju ušteđevine, da se bore da dobiju bilo kakvu pomoć i da sve manje mogu uzdržavati sebe i svoje obitelji.

Sada se događa i to da mnoge obitelji šalju i djecu da rade na crno. Posebno su financijskim teškoćama pogođene žene i djevojčice jer su na neki način prisiljene da se ranije udaju ili da se prostituiraju kako bi osigurale sredstva za život.

Valja napomenuti kako će se u Londonu ovaj četvrtak održati konferencija kojoj je cilj prikupljanje dodatnih sredstava za izbeglice. Bit će riječ i o mogućnostima zapošljavanja sirijskih izbjeglica u Turskoj, Libanonu i Jordanu, gdje živi njih više od 90 posto.

Prema riječima Milibanda, bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije, konferencija bi „trebala okončati fikciju da je rat u Siriji pri kraju.“ Po njemu bilo bi važno osigurati radne dozvole prije svega za učitelje i profesore, kako bi se nastavilo i ubrzalo školovanje djece, jer oko 200.000 djece u Libanonu nije niti krenulo u škole. (d. g.)

Komentiraj