UPOZORENJE SVIJETU: Čovječanstvu prijeti propast ako se ne pobrine za klimu

Utjecaj klimatskih promjena iz godine u godinu je sve vidljiviji. O tome koliko nam se svijet mijenja te kako spriječiti ili barem ublažiti promjene raspravljat će se na novom klimatskom summitu COP27 koji danas počinje u egipatskom gradu Šarm el-Šeiku.

Izvor: Media servis

Summit će trajati do 18. studenog, a središnji dio konvencije održat će se u sutra i prekosutra kada bi u Egipatu trebalo boraviti više od 120 državnih čelnika.

Na COP27 ide i hrvatski premijer Andrej Plenković. S druge strane, kineski predsjednik Xi Jinping i indijski premijer Narendra Modi, čini se, neće doći baš kao ni ruski predsjednik Vladimir Putin koji šalje delegaciju.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uoči summita je poručio kako je vrijeme za povijesni pakt između razvijenog dijela svijeta i zemalja u razvoju.

Smatra kako bi bogatije države trebale kako financijski tako i tehnički pomoći onim siromašnijima u ubrzavanju zelene tranzicije. Upozorio je da smo osuđeni na propast ako se taj dogovor ne postigne jer sve zemlje moraju smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Iako ublažene u odnosu na one od prije desetak godina, prognoze o zagrijavanju našeg planeta i dalje nisu optimistične.

Kako piše France Presse, ako države ispune sva obećanja o smanjenju štetnih emisija iz Pariškog sporazuma svijet će se i dalje zagrijati za 2,4 stupnja.

Prema Pariškom sporazumu, cilj je ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

No, iz UN-a su već upozorili da trenutno ne postoji vjerodostojan put u tom smjeru.