UPOZORENJE CRVENOG KRIŽA: Kupajte se, uživajte, ali pripazite na opsnost – ovo su savjeti

Podijelite članak

kupanje, djeca

Ljetna sezona u Hrvatskoj započela je, nažalost, gubicima ljudskih života zbog utapanja. Najnoviji slučaj utapanja koji se dogodio jučer na zagrebačkom Jarunu, pokazuje kako je sve kupače nužno podsjetiti na pravila ponašanja u vodi, priopćili su iz Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ stoga apelira na građane da odgovorno pristupaju svakom ulasku u vodu, vodeći računa o svojoj, ali i sigurnosti drugih ljudi u blizini.

Prema podacima Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, najveći broj nesreća na vodi izazvan je ljudskim ponašanjem.„Uzroci mogu biti nedovoljno znanje plivanja, rizično ponašanje kupača, zlouporaba alkohola i opojnih sredstava, razlika temperature tijela i vode, ozljede prilikom ulaska u vodu ili u vodi, naglo nastupanje bolesti u vodi, iscrpljenost te vrlo često panika“, napominje Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na vodi.

Proces utapanja traje od tri do pet minuta te je stoga brzina djelovanja i znanje prve pomoći nužno za spašavanje ljudskog života. „Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom. Ako u vodi uočite nekog u nevolji, iznimno je važno odmah potražiti pomoć! Važno je da osoba koja svjedoči utapanju obavezno zove spasioce koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći“, naglašava Radovanović.

Hrvatski Crveni križ podsjeća na Kodeks sigurnosti na vodi:

Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka.

Ne plivaj ako si konzumirao alkohol.

Ne ulazi vruć u vodu.

Ne skači u vodu nepoznate dubine.

Nikad ne plivaj sam. ·

Plivaj u blizini spasilaca.

Poštuj upute i znakove spasilaca.

Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren.

Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć.

Ako u vodi uočiš nekog u nevolji, ODMAH potraži pomoć.

U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca.

Budno pratite njihovo kretanje osobito kad plivaju ili se igraju uz vodu.

Djeca se mogu utopiti i u plitkoj vodi.

Pazite na velike nadolazeće valove.

Oni vas mogu “pomesti” iako mislite da stojite na sigurnom mjestu.

Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasani ako su mokri.

Madraci za napuhivanje privlačan su način zabave u vodi. Ali oprez! Dokono ležeći na njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more.

Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu.
Ako se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporučuje), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, ali uvijek vodeći brigu o vlastitoj sigurnosti.

Nakon izlaska iz vode ODMAH zovite hitnu medicinsku pomoć! Ako je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30:2) i ne prekidajte ga do dolaska hitne medicinske pomoći. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.

Komentiraj