UPISANA JOŠ DVA KULTURNA DOBRA: Zadru prvi, a Šibeniku drugi upis na popis UNESCO-a

zadar

Nakon uspješnog upisa tri lokaliteta proširenja serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“ na Popis svjetske baštine UNESCO-a, Republika Hrvatska upisala još dva kulturna dobra Venecijanskih utvrda 15. – 17. stoljeća, što zajedno čini pet kulturnih dobara upisanih na zasjedanju 41. Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, u Krakowu u Poljskoj, izvijestilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U hrvatsku nominaciju Venecijanskih utvrda 15. – 17. stoljeća, upisani su obrambeni sustav Zadra i obrambeni sustav Šibenika, na zajednički prijedlog Italije, Hrvatske i Crne Gore. Hrvatska, Italija i Crna Gora su u siječnju 2016. godine, uputile UNESCO-u prijedlog za upis na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“.

Nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa izrade odgovarajuće dokumentacije i evaluacije prijedloga,UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu, na zasjedanju u Krakovu u Poljskoj 9. srpnja ove godine, pozitivno ga je ocijenio te donio odluku da se ovo kompleksno dobro upiše na Popis svjetske baštine sa slijedećim komponentama: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova; u Hrvatskoj obrambeni sustav grada Zadra i tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji te u Crnoj Gori grad Kotor.

Dodajmo ovome da su u Hrvatskoj već na popisu Stari grad u Dubrovniku, splitska Dioklecijanova palača, stara gradska jezgra Trogira, Eufrazijeva bazilika u Poreču te Starogradsko polje.