UOČI SUSRETA S PUTINOM: Očekivanja su mi niska – kaže Trump

vladimir putin, donald trump

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastat će se u Finskoj u jednom od prebivališta finskog predsjednika u Helsinkiju u kojem su se prije 28 godina sastali George Bush stariji i sovjetski predsjednik Mikhail Gorbachov.

Summit u Helsinkiju bit će prvi službeni susret Trumpa i Putina koji su se dosad dvaput susreli tijekom međunarodnih sastanaka. Uoči summita predsjednik SAD-a je u intervjuu za CBS izjavio da vjeruje kako su sastanci dobra stvar, ali da su mu očekivanja niska.

“Zbog sastanka se ništa loše neće dogoditi, ali će možda rezultat biti nešto dobro. Ulazim s niskim očekivanjima, neću imati visoka očekivanja. Ne mogu vam reći što će se dogoditi, ali vam mogu reći što ću tražiti i vidjet ćemo hoće li nešto iz njega izniknuti”, rekao je Trump.

Tijekom svog posjeta Engleskoj Trump je komentirao moguće teme razgovora s Putinom.

“Razgovarat ćemo o Siriji, o drugim dijelovima Bliskog Istoga. Govorit ću i o nuklearnoj proliferaciji”, izjavio je Trump.

Summit je postao upitan nakon što su američke vlasti optužile 12 ruskih obavještajaca za uplitanje u američke predsjedničke izbore. Ruska strana poručuje da se vesele sastanku jer kažu, smatraju Trumpa partnerom za pregovore.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom NATO summita u Bruxellesu prošli tjedan rekla je da ne može predvidjeti kako će izgledati sastanak dvaju čelnika.

“Nadam se konstruktivnom sastanku, zato što čvrsto vjerujem u taj dvotračni pristup. S jedne strane inzistiranje na poštivanju međunarodnog prava, a s druge strane činjenica da je Rusija velesila s kojom se mora razgovarati o nizu problema, nizu pitanja međunarodne sigurnosti”, istaknula je predsjednica, a prenosi Media servis.