UOČI SUĐENJA STARČIĆU: Kako je nastala modna majica “HDZ lopovi. Lopine!”?

Podijelite članak

starčić, pernar

U Pazinu je za 21. veljače s početkom u 10 sati zakazano suđenje Marku Starčiću, koji je postao poznat javnosti nakon što je u Poreču, za boravka premijera Plenkovića, uzviknuo “HDZ lopovi! Lopine!” Evo kako je sve vidio hrvatski književnik Zoran Antičević.

Piše: Zoran Antičević

1. NASTANAK

Šetajući Porečom, Marko Starčić zapazi uobraženo lice Andreja Plenkovića što je stajao okružen novinarima ispred gradske općine. Marko zastade osjetivši bijes pred tom političkom bakterijom koja je suvremeni uzročnik hrvatske ekonomske bolesti, kuge neimaštine što je protjerala njegove najdraže prijatelje iz države. Ne uspjevši suzdržati gnjev, on prsne iz njega poput gnoja iz upaljenog prišta:

– HDZ lopovi! Lopine! – poviče te nastavi šetati dalje, no policijski ga inspektor uhvati za rukav te ga zatraži osobnu iskaznicu.

Nekoliko sati kasnije, policijski službenik je pokucao na vrata obitelji Starčić i dostavio napisanu prekršajnu prijavu protiv Marka. Mladić je to snimio mobitelom i objavio na Facebooku želeći prikazati obilježja političkog totalitarizma u Hrvatskoj, no stvari su se otele kontroli. Slučaj su prenijeli gotovo svi mainstream mediji, a Marko je postao zvijezda tjedna.

U početku se činilo kako je riječ o prostom tragikomičnom događaju visokog intenziteta, no uskoro je poklik prepoznat kao potisnuti krik hrvatskog naroda kojeg je svatko htio ispustiti iz grla, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama. Markove riječi uperene Plenkoviću postale su simbol otpora ekonomskom agresoru, uzročniku iseljenja 200 000 mladih Hrvata iz domovine (što je obilježje države zahvaćene ratom).

ivan pernar, hdz, majica

Nedugo nakon incidenta, tiskane su majice s natpisom ,,HDZ lopovi! Lopine!”. Potražnja za njima je bila velika, a u njoj je nastupio i zastupnik Ivan Pernar u Hrvatskom saboru. Majice s tim logom su postale modni trend koji još traje. Još se uvijek štampaju u različitim bojama, ali s istim natpisom. Ljudi se i danas vrlo rado fotografiraju u njima te takve fotografije i dalje objavljuju na društvenim mrežama.

2. RETROSPEKCIJA

Ukoliko retrospektivno sagledate incident, doima se kako su spomenuti poklik i novi modni trend izrazito zasmetali Plenkoviću, iako je bila u pitanju čista sloboda izražavanja. Ipak, guzohvat šefa Europske komisije, gospodina Junkera, koji se zbio dva mjeseca kasnije, nije nimalo zasmetao Andreju Plenkoviću, iako se mogao protumačiti kao seksualno napastovanje. Čudno, zar ne?

,,Zakon se treba provoditi” hladnokrvno je prokomentirao Plenković slučaj Marka Starčića, dok je slučaj Junkerovog guzohvata prokomentirao zarumenjelih obraza ,,On se inače voli grliti i ljubiti. Tako da je to simpatično s njegove strane”.

Uvjerite se: OVDJE.

3. USKORO SUĐENJE

Zbog kontraverznog događaja, Marko Starčić ima zakazano suđenje 21. 2. 2018. s početkom u 10 h, u gradu Pazinu. Presuda će kristalno čisto pokazati u kakvom društvu živimo. Marku nije problem platiti kaznu već je iznenađen razlogom zbog kojeg je kažnjen.

PISALI SMO:

VIDEO: MLADIĆ VIKAO “HDZ LOPOVI” – Bilo je to pred premijerom, pa je zaradio prekršajnu zbog “vike”! – čitajte OVDJE.

Komentiraj