UNATOČ PANDEMIJI: U Vukovaru do 500 osoba, maske obavezne, nema organiziranog prijevoza

Restriktivne mjere uvedene zbog epidemije koronavirusa neće vrijediti 18. studenog u Vukovaru, odlučio je tako Nacionalni stožer civilne zaštite.

Izvor: Media servis

Odobrio je Kolonu sjećanja i okupljanje većeg broja ljudi u Gradu heroju te pojasnio pravila sudjelovanja. No, osude zbog ove, kako mnogi tvrdi, političke odluke stižu sa svih strana…
18. studeni, dan pada Vukovara, prema novom Zakonu o blagdanima, neradni je dan. No, ako se netko zabrinuo da će obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ove godine biti otkazano, dobra vijest – zločesti koronavirus u tome nije uspio. Nacionalni stožer odobrio je Kolonu sjećanja i okupljanje građana iz svih krajeva Hrvatske u Gradu heroju.

No, ipak ne u neograničenom broju. Preporuka je da u Koloni sjećanja bude do 500 osoba, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

“Nisu planirani organizirani prijevozi, ni vlakom ni autobusom. Ako netko odluči koristiti organizirani prijevoz, dužni su se pridržavati epidemioloških mjera, a u konačnici uslijedit će kontrola kod dolaska u Vukovar i Škabrnju. Svi sudionici imaju obavezu nošenja zaštitnih maski.”

Neće biti niti organiziranog smještaja, a rad ugostiteljskih objekata bit će ograničen, pojasnio je epidemiolog Krunoslav Capak.

“Radi se o pet i pol kilometara dugačkoj stazi po kojoj se hoda, tu će sigurno biti dovoljan razmak, a mi smo propisali to da uz razmak od dva metra u jednoj grupi bude maksimalno 25 osoba, a do sljedeće grupe bude razmak od pedeset metara.”

Pozvali su građane da ove godine počast žrtvama odaju u svojim gradovima. A evo što je sinoć poručio premijer Andrej Plenković.

“Naravno da je naša cijela intencija da čitav događaj bude dostojanstven, a opet da uzmemo u obzir epidemiološke okolnosti koje su takve kakve jesu.”

Osude zbog ove odluke stižu sa svih strana.

“Zadnje što Vukovarcima treba je još mrtvih i bolesnih, a na to je Vladu upozorila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, poručili su iz GLAS-a. Šefica Anka Mrak Taritaš:

“Liječnici su bili ti koji su u obrani Vukovara dali svoje živote i energiju i umjesto da ih se posluša i da se to ove godine organizira na drugačiji način, Stožer je ponovno postao političko tijelo i donio političku odluku, a to nije dobro.”

Iz HUBOL-a su poručili da obilježavanje dana sjećanja kršenjem mjera prlja sjećanje na žrtvu branitelja Vukovara i svih ostalih hrvatskih gradova te da predstavlja čin licemjerja i kukavičluka – svega onoga što branitelji nisu bili.”

Obilježavanje sjećanja na njihovu hrabrost i žrtve zaslužuje isto takav čin – čin hrabrosti da se prizna da nam je epidemija izmakla kontroli i čin žrtve da sve napravimo da epidemiju zauzdamo pridržavanjem istih mjera koje vrijede za sve nas, u svim životnim situacijama. Mi zdravstveni djelatnici obilježit ćemo ga na svoj način- na svojim radnim mjestima – na prvim linijama obrane od epidemije čuvajući svaki život kao da je nas najbliži – isto kako su i oni nekad čuvali nas”, zaključili su iz HUBOL-a.

Premijeru Plenkoviću i šefu Stožera Davoru Božinoviću pisao je znanstvenik Ivan Đikić te im predložio virtualnu kolonu, javlja Index.

“Dostojanstvenu i zdravstveno sigurnu Kolonu sjećanja moguće je organizirati i tako da u njoj budu uistinu samo oni koji za to imaju posebne razloge, a to su svi oni koji su izgubili svoje najbliže, obitelj, prijatelje ili suborce”, napisao je Đikić te istaknuo da bi građani shvatili kada bi broj sudionika bio limitiran.

Odgovori