UNATOČ OPTUŽBI: Trump oslobođen za poticanje napada na Kongres

Senat je oslobodio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa optužbi za poticanje napada na Kongres 6. siječnja.

Izvor: Media servis

Iako je 57 senatora glasalo je da je Trump kriv, među njima i sedmero republikanaca, ali to nije bilo dovoljno jer je bila potrebna dvotrećinska većina, 67 glasova.

Iako je republikanac Mitch McConnell glasao za oslobođenje Trumpa, s govornice u Senatu uputio je jasnu poruku – bivši predsjednik ne može biti budućnost republikanske stranke.

“Nije se još izvukao. Imamo kazneni sustav u ovoj zemlji, a imamo i optužbe protiv njega.”

Demokrati su očekivano nezadovoljni. Čelnik demokratske većine u senatu Chuck Schumer osudio je glasanje republikanskih senatora i poručio kako je postojalo dovoljno dokaza za osudu bivšeg predsjednika.

“Bivši predsjednik pokušao je preokrenuti rezultate predsjedničkih izbora i potaknuo je napad pristaša na Kapitol.”

Oglasio se i Donald Trump na društvenim mrežama. “Bila je ovo još jedna faza najvećeg lova na vještice u povijesti naše zemlje. Nikada nijedan predsjednik nije prošao ovo, a to se nastavlja jer naši protivnici ne mogu zabroaviti da je za aktualnog predsjednika glasalo gotovo 75 milijuna, najviše u povijesti i to samo prije nekoliko mjeseci.”

Nakon što je Trump oslobođen, predsjednik Joe Biden u priopćenju je upozorio na “krhkost demokracije koju uvijek treba braniti.”

“Moramo uvijek biti uvijek na oprezu. Nasilju i ekstremizmu nije mjesto u Americi. Svatko od nas ima dužnost i odgovornost braniti istinu i pobijediti laži”, poručio je Biden u izjavi. Glasovi 43 od 50 republikanskih senatora za oslobađanje Trumpa optuženog za poticanje smrtonosne pobune na američkom Kapitolu, sa samo sedam republikanskih glasova za osuđujuću presudu, pokazuju koliko je snažan njegov stisak nad strankom koju je u proteklih pet godina oblikovao po sebi, ocijenila je agencija Reuters.

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude senata Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat. Iako nisu poznati njegovi dugoročni planovi nakon suđenja, javno je nagovijestio da bi se ipak mogao ponovno kandidirati za predsjednika.

Komentiraj