UNATOČ NEUSTAVNOSTI: Glasuje se na referendumu o “Danu Republike Srpske”

glasovanje

Referendum u Republici Srpskoj ipak se održava, unatoč svim upozorenjima da se radi o neustavnom činu.

Oko milijun i 219 tisuća građana s pravom glasa moći će odgovoriti na pitanje “Podržavate li da se 9. siječnja obilježava kao Dan Republike Srpske?”

Predsjednik entiteta Milorad Dodik pozvao je sve građane da izađu na referendum: “Ovaj referendum nikoga ne ugrožava, to nije pitanje o teritorijalnom integritetu BiH, ni u jednom pitanju to ne postoji, ovo je referendum o Danu Republike”.

Ustavni sud zabranio je održavanje referenduma, a međunarodna zajednica kroz Savjet za implementaciju mira također je dala negativno mišljenje.

Čak ni Srbija nije dala potporu referendumu, barem ne otvorenu. Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Selkić pozvao je građane, posebno Bošnjake, da ne izađu na referendum jer se radi o kršenju Daytonskog sporazuma.

“Sve građane ovog entiteta pozivam da kažu “ne” politici ugrožavanja mira i stabilnosti i zajedničke budućnosti svih građana BiH. Posebno se obraćam Bošnjacima u ovom entitetu koje pozivam da ostanu mirni i dostojanstveni”, prenosi Media servis.

Kolegij Narodne skupštine donio je zaključak da se odluka Ustavnog suda o zabrani 9. siječnja provodi, te pozvao Vladu Republike Srpske da u skupštinsku proceduru uvrsti izmjene Zakona o praznicima. Tvrde da će i rezultati referenduma biti ugrađeni u te zakonske izmjene. Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!