UNATOČ DOGOVORU HDZ-A I HNS-A: Sindikati nezadovoljni – štrajk se nastavlja danas u dvije županije

Uspješno je riješena još jedna kriza u vladajućoj koaliciji. HDZ i HNS su se dogovorili oko spornog pitanja uoči donošenja proračuna za iduću godinu, a to je bilo povećanje plaća, ali i koeficijenata prosvjetarima 2020. godine.

Izvor: Media servis

HNS je odustao od svog ultimatuma, ostaje u Vladi i prihvatio je prijedlog premijera Andreja Plenkovića, a to je povećanje koeficijenta složenosti poslova za 2% od polovice.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: “Ja sam u povratku na Predsjedništvu HNS-a predložio da prihvatimo ovaj prijedlog da se koeficijenti od 30. lipnja, ukoliko cijela uredba ne bude gotova, podignu za 2%. Predsjedništvo je to prihvatilo. Mislim da je oo dobra poruka i povjerenje učiteljima na njihovom radu. Mislim da je sada vrijeme da sjednu za stol i da se ova situacija završi. Ministri će biti na Vladi, kao i saborski zastupnici u Saboru.”

A evo što je rekao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković: “Dogovorili smo se da idemo sadržajem proračuna kakav je predvidjela Vlada. Isto tako, dogovorili smo da se ubrza rad na uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30. lipnja. Dakle, ono što je premijer najavio da želi 2+2+2 za iduću godinu, ali da se riješi i pitanje uredbe o koeficijentima.”

Nadalje je objasnio i što će se dogoditi ako uredba ne bude donesena do 30. lipnja. “Tada bismo išli na 2 posto gore za one resore za koje je procjena da su potplaćeni, dakle i policija i prosvjeta.”

Jandroković je najavio da će se sa sindikatima razgovarati o novom dogovoru, no oni nezadovoljni, nastavljaju sa štrajkom. Za danas, šesnaesti dan štrajka, najavili su da će bez nastave biti osnovne i srednje škole u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, dok će učionice u ponedjeljak će biti prazne u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Podsjetimo, zahtjev sindikata je da se učiteljima i profesorima koeficijent složenosti poslova poveća za 6,11%.