UN POZVAO NA HITNI SASTANAK: Bombardira se u blizini najveće nuklearke u Europi

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za snažne eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na Krimu, a istodobno se optužuju i za bombardiranje u blizini najveće nuklearne elektrane u Europi zbog čega je sazvan hitan sastanak UN-a.

Izvor: Media servis

U međuvremenu je za zemlje članice Europske unije na snagu stupila zabrana uvoza ruskog ugljena.

Objavljene su prve satelitske snimke koje pokazuju razmjere štete u ruskoj vojnoj bazi na Krimu. Uništeno je najmanje osam vojnih aviona, što demantira ruske navode, da je do eksplozija došlo uslijed detonacije oružja. Kijev nije preuzeo odgovornost za napad, ali su dva ukrajinska dužnosnika za portal Politico anonimno potvrdila da je riječ o početku ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje. Napadi se nastavljaju i na ostatku ukrajinskog teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski:

‘‘Oružane snage Ukrajine, naša obavještajna služba i naše službe za provođenje zakona neće ostaviti bez odgovora rusko granatiranje Dnjepropetrovske regije. Ova redovna manifestacija ruskog terora, baš kao i napadi na Mykolaiv i Harkiv, još jednom dokazuje da je potrebno povećati vojnu pomoć Ukrajini. Što je naše oružje moćnije i što je veći domet njihove upotrebe, prije će ovaj okrutni rat završiti‘‘.

Iz diplomatskih izvora doznaje da će Vijeće sigurnosti UN-a održati danas izvanredni sastanak kako bi raspravljalo o stanju u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje, koja se našla u središtu sukoba Kijeva i Moskve.

A Kina je uprla prstom u SAD nazvavši ga ‘‘glavnim pokretačem‘‘ ukrajinske krize, optužujući Washington da je širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut. ‘‘Washington ne samo da je Rusiji nametnuo sankcije bez presedana već i dalje nastavlja opskrbljivati Ukrajinu oružjem i vojnom opremom‘‘, rekao je Zhang Hanhui, kineski veleposlanik u Moskvi za agenciju TASS.

Kada smo već kod sankcija, za zemlje članice Europske unije na snagu je stupila zabrana uvoza ruskog ugljena u sklopu petog paketa sankcija toj zemlji, a do kraja godine trebao bi zaživjeti i embargo na naftu, iako su pojedine zemlje tražile izuzeće.