UMRLA ANKICA TUĐMAN: Supruga prvog hrvatskog predsjednika preminula u 97. godini

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini života.

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala sve do odlaska u partizane 1944. godine. Iste godine upoznaje svojeg budućeg supruga Franju Tuđmana. U svibnju 1945. godine Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

Povodom 94. rođendana rekla je kako je u životu imala sretnijih i manje sretnih trenutaka, ali da s vremenom sve češće razmišlja o djetinjstvu i o ljubavi koju je primala od obitelji i od svojeg Zagreba.

Nakon što je napustila školu i pridružila se partizanima, s 18 godina u Čazmi upoznaje Tuđmana. On 1945. odlazi u Beograd jer je prebačen u Vrhovni štab. Ona se nakon oslobođenja u svibnju te godine vraća u Zagreb, u kojem ju je on povremeno posjećivao.

No, ubrzo i ona za Tuđmanom odlazi u Beograd. Vjenčali su se 25. svibnja, a točno godinu dana kasnije dobili su sina Miroslava.

Dvije godine kasnije rodio se Stjepan, dok je njihovo treće dijete, Nevenka Tuđman, rođeno 1951. godine. Ankica Tuđman 1954. godine položila je tadašnju veliku maturu. Upisala je i fakultet, engleski jezik, no zbog obiteljskih obaveza od studija je odustala.

Nekoliko mjeseci provela je radeći u Londonu. Tuđman je 1960. godine dobio čin general majora. Godinu kasnije vraćaju se u Zagreb. Tu Tuđman osniva Institut za historiju radničkog pokreta. To su, izgleda, bile zlatne godine za Tuđmanove. Družili su se sa Miroslavom Krležom i Edom Murtićem.

S tog mjesta, kao i iz Saveza komunista, Tuđman je uskoro izbačen, a nekoliko godina proveo je i u zatvoru. Iz tog vremena postoje i dva pisma koje je Ankica pisala Titu kako bi pomogla svojem suprugu, piše Dnevnik.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!