UMOR UBIJA U PROMETU: Ako ste spavali manje od 5 sati, rizik od nesreće je 3 puta veći

S njim nema šale i nema oprosta – često ga ne shvaćamo ozbiljno i precijenimo se. Umor je jedan od najpodmuklijih ubojica u prometu. Stoga varaždinska policija upozorava – odmorite se dok nije prekasno.

Prema istraživanjima, ako ste u 24 sata, spavali manje od 5 sati, rizik od nesreće je veći čak tri puta. Ako niste spavali 17 sati, to je jednako kao da u krvi imate 0,5 promila alkohola. Umor je veliki rizik u prometu, a podcjenjujemo li ga, otkrio je za HRT Danijel Posavec, iz PU varaždinske.

– Opće je poznato da je ljudski faktor najveći uzrok nesreća. Uvriježeno je mišljenje da se najviše prometnih nesreća događa zbog nepropisne i neprilagođene brzine te zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Najteža prometna nesreća koja se dogodila na našim cestama u zadnjih 10 godina je slijetanje autobusa na dionici autoceste kod Mirkovca. Nije sa sigurnošću potvrđeno, ali je vozača koji je vozio tom autocestom, u sitne jutarnje sate, oko 4 sata, kada vozača savlada umor, postoji mogućnost, postoji mogućnost je zbog umora izletio autobus, objašnjava Posavec.

Često se precijenimo jer mislimo da možemo još par kilometara do kuće, do posla.

– Protiv umora se možemo boriti, ali ne na način da odvozimo još kilometar, dva, pet, deset, već na način da se zaustavimo, sparkiramo na prikladno mjesto i odmorimo. Preporučeno je da se čovjek od takve vožnje odmori minimalno 30-ak minuta, da se kreće nakon toga. Isto tako je dokazano da ako se tih 30 minuta odspava, puno smo sigurniji za vožnju, rekao je Posavec.

Umor ekvivalentan alkoholu

– Istraživanja su pokazala da već nakon 200 km vožnje u komadu osobnim automobilom, da je poželjno da se prave stanke i da se odmaramo. Što se tiče borbe s umorom, sva znanstvena istraživanja su dokazala da je taj umor ekvivalent vožnji pod utjecajem alkohola. Umor je jedina borba koju se u prometu ne može pobijediti, govori Posavec.

Kod Novog Marofa je vozač izletio s ceste i poginula je mlada djevojka, mogući uzrok izlijetanja je umor.

– Nije još ništa utvrđeno, tek će se utvrđivati u daljnjim postupcima, ali nije za isključiti da je to bio uzrok prometne nesreće. Taj se vozač vozio s krajnjeg istoga Republike Hrvatske te je dolaskom do cilja, Varaždina, 5-10 kilometara prije ga je savladao umor i izgubio nadzor nad vozilom i sletio s kolnika, no to još uvijek nije potvrđeno, zaključio je Posavec.