UMIROVLJENICI ZAPRIJETILI ULICOM: Kako preživjeti s prosječnom mirovinom od 388 eura?!

Umirovljenici su sve siromašniji, prosječna mirovina od 388 eura nije dovoljna za život, pa od Vlade traže da im poveća primanja.

Najavili su izlazak na ulice ako im se minimalna mirovina ne poveća na 615 eura.

Kada plati režije, ostane mu tek oko 200 eura mjesečno. Dragan Šolaja iz Zagreba rekao je da je cijena kruha bila ispod eura, a sada je dva eura.

“Koliko je otišlo mlijeko? Sve osnovne namirnice koje kupujem u dućanu otišle su gore u nebo. Neka vidi ovo Plenković, neka vidi Vlada”, kaže.

Da Vladine mjere pomoći nisu dovoljne, upozorava koalicija umirovljeničkih stranaka. Kako kažu, sve je to kaskanje za inflacijom.

“Mirovina koju imaju nije dovoljna za preživljavanje i oni moraju onako iscrpljeni i poslije radnog vijeka bolesni još raditi da bi mogli preživjeti od prvog do prvog”, kazao je za RTL Danas Lazar Grujić, koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno.

Prije nego što posegnu u novčanik, dobro ispitaju koliko što košta jer je za njih svaki cent bitan. “Mirovina, jedva čekam da dođe jer je potrošim već prije, skoro pola mjeseca prije. Trebala bi biti malo veća”, poručio je Brane Bujić iz Zagreba.

Situaciju s mirovinom komentirala je i Ruža Liper. “Nemojte me pitati, jedva kraj s krajem. Očajno, otkad je došao euro, to nikad nije bilo tako skupo”, osvrnula se.I broj starijih koji žive ispod linije siromaštva sve je veći.