UMIROVLJENICI ZAJEDNO: Pomoć iz državnog proračuna treba se davati samo potrebitima

Nastavno na Vladinu najavu novih mjera pomoći i subvencija za energente, Politička platforma Umirovljenici zajedno poručila je da se pomoć iz državnog proračuna ne treba davati svima već samo potrebitima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. “Prema najavi predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića u ožujku će bit donesen, a od prvog travnja na snagu stupiti novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu što je svakako dobra vijest. Još će biti bolje ako se ovaj puta prilikom raspodjele pomoći, posebno građanima, bude uzimalo u obzir da se pomoć treba dodjeljivati samo potrebitima a ne većini ili svima kao što je to bio slučaj do sada.

Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO je na nedavnom predstavljanju svojih programskih smjernica u Novinarskom domu posebno naglasila Imovinski cenzus kao jedan od važnih faktora prilikom definiranja kriterija po kojima bi se ostvarivalo pravo na financijsku pomoć koja se dodjeljuje iz državnog proračuna. Dosadašnji pristup prilikom raspoređivanja sredstava pomoći je u obzir uzimao samo prihodovni cenzus što se nije pokazalo kao najpravednije rješenje jer su na taj način pomoć dobivali i mnogi kojima uz relativno veliku imovinu koju posjeduju financijska pomoć zapravo nije bila ni potrebna.

Ako se pomoć, posebno umirovljenicima kao najugroženijoj skupini i obitelji sa nedostatnim prihodima, dijeli po jasno određenim kriterijima samo potrebitima a ne linearno većini ili svima, onda će za one potrebite kojima zapravo i treba pomoć na raspolaganju biti i puno više sredstava.

Poznato je da je dio sadašnjih umirovljenika svjesno i namjerno prikazivao male prihode a dio uzimao ili primao „ispod stola“, uz minimalno izdvajanje za mirovinu, a dio koji je uziman odnosno priman „ispod stola“ najčešće se ulagao u nekretnine. Iz navedenog jasno proizlazi da imovinski cenzusa treba biti uzet kao važan faktora prilikom izrade kriterija za dodjelu pomoći iz državnog proračuna”, stoji u priopćenju.