UMIROVLJENICI NAVALILI NA POSAO: Čak 52,7 posto radi ih 20 sati tjedno više nego lani

U nedostatku radne snage domaći se poslodavci sve više okreću zapošljavanju umirovljenika na polovicu radnog vremena, a umirovljenici, sve više pritisnuti visokim stopama inflacije, koriste priliku za dodatne prihode radeći 20 sati tjedno bez gubitaka mirovinskih primanja.

Kako se približava turistička sezona tako je i angažirano sve više umirovljenika pa ih je na kraju svibnja 20 sati tjedno po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, radilo 22.148, piše Novi list.

To je čak 7.648, ili 52,7 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. U odnosno na, primjerice. 2019. godinu broj umirovljenika koji dodatno zarađuju više se nego udvostručio.

Ove se brojke odnose na umirovljenike koji su regulirali svoj status, nitko zapravo ne zna koliko još umirovljenika dodatno zarađuje radeći na crno, jer su često angažirani na poslovima poput čuvanja djece, čišćenja te brige o nemoćnim osobama u njihovim domovima i novac dobivaju na ruke.

Nešto malo manje od petine umirovljenika koji rade do polovicu radnog vremena, njih 5.303, dodatnu je zaradu pronašlo u dvije djelatnosti koje u ljetnim mjesecima i očekuje najviše posla, trgovini i turizmu, pa je očekivati i da će njihov broj do rujna samo rasti.

Udio umirovljenika koji dodatno rade znatno je manji u Hrvatskoj od prosjeka EU koji se kreće oko 20 posto, a posebice od udjela u SAD-u koji je veći od 30 posto, no posljednjih godina kako pokazuju i podaci HZMO-a to se mijenja jer je država od 2014. godine širila krug onih koji su mogli raditi a da ne izgube mirovinska primanja.