UMIROVLJENICI ČEKAJU 13. MIROVINU: Hoće li ju dobiti i kada – kolika će biti?

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava održalo je s predstavnicima umirovljenika sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na kojem se pokušalo naći rješenje za bolji život najstarijih.

Izvor: Media servis

Neke od tema bile su jačanje II. i III. mirovinskog stupa i 13. mirovina, a potegnulo se i pitanje – je li HDZ ispunio predizborno obećanje iz 2016. godine.

Problemima umirovljenika ne nazire se kraj, a mala primanja su samo jedan od njih. Neka od rješenja koja predlažu predstavnici umirovljenika su novi model usklađivanja mirovina, ukidanje poreza na mirovine, smanjenje postotka penalizacije, kao i ukidanje za starije od 65 godina, retrogradno dodatni staž za majke te dodatak za umirovljenike, kolokvijalno nazvan i 13. mirovina. Hoće li ona biti jednaka za sve, ne zna još niti predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna:

“Još nismo toliko blizu, ali smo puno bliže nego smo bili prije nekoliko mjeseci. Na neki način dobili smo jednu sigurnost da će ta 13. mirovina biti sigurna. Mi tražimo da uđe u Zakon, a ako ulazi u Zakon onda je to izmjena Zakona o mirovinskom i onda to opet traži određeno vrijeme.”

Plan je izačunati sve zahtjeve umirovljenika te onda pronaći najoptimalnije rješenje, poručuje resorni ministar Marin Piletić koji ističe da godišnji dodatak neće biti 100% prosječna mirovina.

“Razmišljamo da to bude jedan godišnji dodatak, po kojim parametrima i na koji način to je sada stvar o kojoj ćemo pregovarati. Zasigurno je to jedan od puteva kojim možemo krenuti.”

Tema sastanka bila je i kapitalizirana štednja čime se, pojašnjava ministar, kroz izmjene 4 zakona želi osnažiti II. mirovinski stup. ‘Želimo dati jednaku šansu svima, kao i korisnicima dvostupne mirovine’, poručio je Piletić.

“Omogućavanje jednokratne isplate u visini od 20% ukupno kapitaliziranih sredstava, umjesto dosadašnjih 15%. Uvode se nove vrste imovina u koje mirovinska društva mogu ulagati imovinu obveznih mirovinski fondova. Od 1.1. kada Zakon stupa na snagu ukinut ćemo ulaznu naknadu koja sada iznosi 0,50 na svaku našu mjesečnu uplatu, ali isto tako postupno smanjimo naknadu za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.”

​Sve je više zahtjeva kojima udovoljavaju vladajući, no je li HDZ ispunio ono najvažnije koje je dao još 2016. godine da će odnos prosječne mirovine i prosječne plaće biti iznad 50%.

“Ona je danas prije usklađivanja bila 40,8% u prosječnoj plaći, a nakon usklađivanja ovih 8,42 iznosi 44,2% u prosječnoj hrvatskoj plaći. Mi imamo još prostora da ispunimo ovaj cilj do 50%.”

I dok Piletić uvjerava da vremena ima, umirovljenicima zbog povećanih troškova života, veće mirovine trebaju što prije.

“Pa iskreno ako kažem 1. siječanj mislim da ću reći nešto što je zaista realnije, ali mi bismo htjeli sutra.”

Udovoljiti svim zahtjevima, logično, ne može se odmah, no i jedna i druga strana uvjereni su da će mirovinski sustav proći kroz svojevrsnu renesansu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!