UKRAJINCI TVRDE: Svakoga dana umire 500 ruskih vojnika – ovo su ruski gubici

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima.

Tvrde da Rusi od početka invazije 24. veljače do danas izgubili 17.000 vojnika.

Što se tiče vojne opreme, Ukrajina tvrdi da su njihove snage uništile 586 ruskih tenkova, 1.694 borbenih oklopnih vozila, 302 topnička sustava, 123 zrakoplova, 127 helikoptera, 54 sustava za protuzračno ratovanje, sedam brodova.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i član ukrajinske delegacije za pregovore, objavio je na svom profilu na Twitteru da svakodnevno umire više od 500 ruskih vojnika.

“Dnevno gine 510-530 ruskih vojnika. To ukazuje na visok intenzitet agresije i motivaciju ukrajinske vojske. Kako bismo udvostručili/utrostručili broj nenadoknadivih gubitaka za Rusku Federaciju, potrebna nam je veća opskrba granatama i dalekometnim topničkim sustavima”, naveo je.

Gradonačelnik Irpina, blizu Kijeva, rekao je u ponedjeljak da su ukrajinske snage preuzele punu kontrolu nad gradom koji je bio jedna od glavnih žarišnih točaka borbe s ruskom vojskom blizu glavnog grada, prenosi Reuters.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za The Economist rekao je da su neki ukrajinski gradonačelnici koje su oteli Rusi pronađeni mrtvi, prenosi ukrajinska Pravda.

“Rusi otimaju gradonačelnike naših gradova. Ubili su neke od njih. Neke od njih ne možemo naći. Neke smo pronašli mrtve”, kazao je Zelenski.