UKRAJINCI PRUŽAJU VELIKI OTPOR: Ništa od ruskog “blitzkriega”, Putin nervozan – hakirane stranice Kremlja

Stanje u Ukrajini mijenja se iz sata u sat. Ono što je konstanta jest da rat bijesni. Izvještaji o sukobima, žrtvama i razaranjima stižu iz raznih dijelova zemlje pa tako i iz glavnog grada, Kijeva.

Izvor: Media servis

Tamošnji gradonačelnik Vitalij Kličko uveo je novi policijski sat koji je na snazi od 17 sati do 8 ujutro. “Svi civili koji se za vrijeme policijskog sata nađu na ulicama bit će smatrani članovima neprijateljskih snaga”, objavio je Kličko na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem Twittera je zatražio da njegova zemlja, zbog ruske invazije, bude primljena u Europsku uniju. “Ovo je ključni trenutak da okončamo dugogodišnju raspravu jednom zauvijek i odlučimo o članstvu Ukrajine u EU”, napisao je Zelenski.

U Ukrajini i danas sukobi i razaranja. Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je video trenutka u kojem, kako navode, ruska raketa pogađa stambenu zgradu u Kijevu. S druge strane, Rusi tvrde ciljaju isključivo vojnu infrastrukturu. Osim oružjem na bojištima, ratuje se i informacijama na internetu.Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jutros se ponovno obratio svojim sugrađanima. Na ulici je snimio video u kojem demantira da je pozvao vojsku da se preda ruskim snagama.

„Dobro jutro svim Ukrajincima. U posljednje vrijeme bilo je puno lažnih informacija na internetu o tome da sam pozvao našu vojsku da položi oružje i da se evakuira. Slušajte me. Ja sam ovdje. Nećemo položiti oružje. Branit ćemo našu zemlju jer naše oružje je naša istina, a istina je da je ovo naša zemlja, naša država, da su ovo naša djeca. Sve ćemo ih braniti. To je sve što sam vam htio reći. Slava Ukrajini.”

Zapadne zemlje danas su najavile slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini. Britanci tako šalju oružje, Slovačka streljivo i gorivo, Nizozemska i Češka oružje i streljivo. Američki predsjednik Joe Biden naložio je State Departmentu da oslobodi 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini. Njemačka je pak na udaru kritika jer šalje samo zaštitne kacige. Iz Berlina poručuju kako je politika vlade da ne šalje oružje u ratne zone.

Uključila se i Turska.Kako javlja BBC, Zelenski je zahvalio predsjedniku Recepu Erdoganu na tome što je ruskim vojnim brodovima zabranio kretanje Crnim morem dok su Rusi poručili da nisu dobili službenu potvrdu te odluke. Ruski predsjednik Vladimir Putin od Kazahstana je tražio da se uključi u napad na Ukrajinu. No, dočekao ga je hladan tuš. Kazahstan ga je ne samo odbio nego je poručio i da ne priznaje odmetnute ukrajinske pokrajine Donjeck i Luhansk.

Putin se zbog napada na Ukrajinu prometnuo u glavnog svjetskog negativca pa su se tako i sinoć diljem svijeta, a i u samoj Rusiji, održavali proturatni prosvjedi. No, u Moskvi, St. Peterburgu i drugim ruskim gradovima prosvjednike koji su uzvikivali “Niet voine!” odnosno “Ne ratu!” rastjerivala je i hapsila policija.

Njemačka je popustila i odlučila Ukrajini iz Nizozemske poslati 400 raketnih bacača (RPG). Prema navodima Politica, ovo bi moglo predstavljati veliki preokret.

Njemačka je do sada imala dugogodišnju praksu da nije dopuštala slanje smrtonosnog oružja, koje je kontrolirala ili izvorno prodala, u ratna područja.

“Niet voine! Niet voine! Niet voine!”

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je brzina ruskog napredovanja privremeno usporila i navode da je to rezultat “akutnih logističkih poteškoća i snažnog ukrajinskog otpora”, piše BBC.

Hakirane su stranice Kremlja, objavio je Kyviv Independent. Ukrajinska telekomunikacijska agencija objavila je da je srušeno šest stranica ruske vlade.

O ruskoj agresiji na Ukrajinu i zbivanjima oko tog sukoba razgovarali smo s analitičarom i novinarom Jutarnjeg lista Vladom Vurušićem.

Rusi tvrde da nije riječ o okupaciji nego da samo žele stvoriti uvjete da ukrajinski narod sam izabere vlast kakvu želi, kaže Vurušić za Media servis pa podsjeća na nelogičnost te ruske tvrdnje.

”Što je kontradiktorno jer je ukrajinski narod već dva ili tri puta birao vlast koju želi na izborima. Nije tako kako on govori: mi smo izvazvani da krenemo u rat i zaštitimo stanovništvo od zločina i tako dalje”.

Unatoč ovakvom raspletu, svi se i dalje nadaju da će sukobljene strane ipak ponovno sjesti za stol. Putin je to uvjetovao polaganjem oružja od strane ukrajinske vojske, a danas iz Kremlja tvrde da je Ukrajina odbila pregovore.

”Vidimo da tu neke spremnosti na pregovore u ovom trenutku nema, makar se to kasnije može izvući: mi smo bili spremni pregovarati”.Pitanje koje sve brine jest kako će se dalje razvijati ratna situacija u Ukrajini?”Hoće li Putinov Blitzkrieg uspjeti, po ovim obavještajnim podacima i kako je Putin jednom rekao, sve bi trebalo biti gotovo do 2. ožujka ili prije. Sve ovisi koliko će se ukrajinska vojska i stanovništvo uspjeti oduprijeti ovakvom napadu”.

Što se tiče sankcija, Vurušić vjeruje da će je aktualne koje su donijele zemlje Zapada, pogoditi iako Rusija tvrdi suprotno.

”Rusija ima velike zalihe i devizne rezerve, mogu prodavati naftu i plin Kini, međutim, ne mogu samo od toga živjeti. Ako se rat produži, Putin može imati velikih problema. Ako se rat završi za kratko vrijeme, onda, bojim se, u Europi može doći do velikih problema”, zaključuje Vurušić.