UKRAJINCI ODBILI PREDAJU: Brane i dalje Mariupolj – Rusi prijete svima “likvidacijom”

Ne prestaju granatiranja na ukrajinske gradove. U Kijevu su i Harkivu jutros su odjeknule eksplozije, a Rusija je dala ultimatum braniteljima Mariupolja – njihovi će životi biti pošteđeni ako polože oružje. Istodobno,

Izvor: Media servis/Redakcija

Ukrajina i Rusija nisu uspjeli dogovoriti humanitarne koridore za evakuaciju civila.

U eksploziji u Harkivu poginule su tri osobe, 34 su ozlijeđene. Ekplozije i u Kijevu. Ruske oružane snage uništile su tvornicu streljiva u blizini Kijeva, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio: “Ili će naši partneri dati Ukrajini nužno teško naoružanje, avione i to bez pretjerivanja, istog trena kako bi mogli reducirati pritisak okupatora na Mariupolj i odblokirati ga. Ili pregovori – u kojima bi uloga naših partnera također trebala biti ključna. Hoću da se ovo čuje: Nije bilo dana od trenutka blokade Mariupolja u kojemu nismo tražili soluciju. Vojno ili diplomatsko – samo da spasimo naše ljude.”

Zamjenik zapovjednika 8. armije ruskih oružanih snaga Vladimir Petrovič Frolov poginuo je u ratu u Ukrajini, javila je ruska novinska agencija TASS.

Vijest je potvrdio guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov. Beglov je rekao: “Vladimir Petrovič Frolov je poginuo herojskom smrću u borbi s ukrajinskim nacionalistima.”

Ukrajina i Rusija danas nisu uspjele dogovoriti koridore za evakuaciju kako bi pomogle civilima koji bježe iz ratom zahvaćenih područja, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

U međuvremenu, ukrajinske snage nastavit će braniti grad Mariupolj, poručili su dužnosnici Mariupolja u nedjelju, odgovarajući na ruski ultimatum, na što su Rusi gotovo bijesni.

Rusko Ministarstvo obrane u nedjelju je zaprijetilo “eliminacijom” vojnika koji se još bore u opkoljenom jugozapadnom ukrajinskom gradu Mariupolju, jer je potvrdilo da je ultimatum kojim se zahtijeva njihova predaja ignoriran.